Bunuelos meksykańskie faworki

Bunuelos to meksykańskie, smażone ciasteczka w kształcie placków, smażone  szczególnie w okresie świątecznym i karnawale. Są lekkie, fantastycznie chrupiące i przypominają nasz chrust. Podaje się je skropione syropem Piloncillo (nie mam pojęcia co to) i posypane cukrem cynamonowym. Ja przygotowałam za to syrop na bazie miodu i cytryny. Całość - bomba, smakowa i oczywiście niestety kaloryczna, ale raz w roku można pozwolić sobie na taki wyskok. Te ciastka mają też jeszcze jedną zaletę, robi się je zdecydowanie szybciej niż nasze faworki. Ułożone na siebie, zapakowane w folię mogą być pysznym prezentem. Źródło


faworki, bunuelos, chrust, ciastka, karnawal, tlusty czwartek, deser, ciasto, bernika, kulinarny pamietnik


Bunuelos meksykańskie faworki
  • 1 szklanka (250 ml) ciepłej wody
  • 3 szklanki zwykłej pszennej mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/3 szklanki stopionego masła
  • olej/smalec do smażenia
  • cukier puder
  • cynamon
syrop miodowy:
  • 25 ml wody
  • 150 ml miodu
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki masła
  • sok ½ cytryny


W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól. Na środku zrobić wgłębienie, w które wlać roztopione masło, wodę i ekstrakt waniliowy. Zagniatać, aż powstanie miękkie i gładkie ciasto - około 2 minut. Uformować kule, przykryć ciasto ręcznikiem kuchennym i pozwolić mu odpocząć przez około 30 min. 


Blat kuchenny lub stolnice posypać delikatnie mąką. Ciasto podzielić ciasto na 15-20 małych kulek i przykryć.


Każdą kulkę rozwałkować na posypanym mąką blacie na dość cienkie placki. 



Placki odkładać na bok przykryte ściereczką. W trakcie smażenia tez trzymać je przykryte, ponieważ szybko ciasto obsycha. 
Rozgrzać patelnię lub szeroki rondel ze smalcem lub olejem. Placki wkładać pojedynczo do gorącego tłuszczu i smażyć na złoty kolor.



Wyjąć i odłożyć do odsączenia na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.  




Do rondelka włożyć wszystkie składniki syropu. Smażyć razem kilka aż składniki się roztopią i połączą. Odstawić do lekkiego przestudzenia. 
Cukier puder na talerzu wymieniać z cynamonem. Każdy placek obtoczyć, posypać dokładnie cukrem pudrem.



 Następnie polać syropem. Placki układać jeden na drugim. 


faworki, bunuelos, chrust, ciastka, karnawal, tlusty czwartek, deser, ciasto, bernika, kulinarny pamietnik


faworki, bunuelos, chrust, ciastka, karnawal, tlusty czwartek, deser, ciasto, bernika, kulinarny pamietnik


faworki, bunuelos, chrust, ciastka, karnawal, tlusty czwartek, deser, ciasto, bernika, kulinarny pamietnik

2 komentarze:

  1. Ale fajny przepis, idealny dla meni bo nie lubię przygotowywać faworków bo są zbyt pracochłonne, ale te ciastka chętnie zrobię w weekend. Będzie idealne zakończenie karnawału.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam bo są pyszne, są łatwiejsze, tańsze i szybsze w przygotowaniu niż faworki a smakują tak samo dobrze.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger