Silesia Beer Food Week

Silesia Beer Food Week to nowy festiwal restauracyjny, który startuje już 11 marca i jest dedykowany łączeniu smaków dań i piw. Od 11 do 18 marca br. szefowie kuchni najlepszych restauracji w Polsce zaserwują  trzydaniowe menu, które najciekawiej łączą się ze smakami piw. Festiwalowe doświadczenia dostępne będą w cenie 49 zł za osobę.


Pionierskie wydarzenie beer pairingowe wspiera Grimbergen – piwo w stylu belgijskim. Grimbergen to marka z belgijskim rodowodem i 900-letnią tradycją. To piwo o autentycznych klasztornych korzeniach, z opactwa powstałego w 1128 roku.

Każdy z dorosłych Gości otrzyma piwo Grimbergen dopasowane do wybranego menu. Rezerwacji stolików można dokonywać online już od 20 lutego na stronie BeerFoodWeek.pl Warto się spieszyć, bo liczba dostępnych stolików jest ograniczona. 


Od blisko 10 lat obserwujemy zmianę podejścia do piwa - najpopularniejszego w naszym kraju trunku. Polacy coraz bardziej doceniają różnorodność jego smaków, stawiając przy tym na najwyższą jakość. Temu właśnie trendowi dedykowany jest nowy festiwal restauracyjny spod znaku jakości Restaurant Week - Beer Food Week.  


W pierwszej edycji, która potrwa od 11 do 18 marca 2020 r., weźmie udział ponad sto najlepszych restauracji z ośmiu miast i regionów: Wrocławia, Warszawy, Poznania, Łodzi, Krakowa, Szczecina, Trójmiasta i Śląska. W ramach festiwalu szefowie kuchni starannie wyselekcjonowanych restauracji z całej Polski przygotowują trzydaniowe menu stworzone zgodnie z zasadami beer pairingu, czyli sztuki komponowania piwa z posiłkiem. W wybranych restauracjach festiwalowych będą dostępne trzy rodzaje piw Grimbergen w specjalnej cenie 8 zł (330 ml) oraz deska degustacyjna (3 rodzaje piw po 150 ml) w cenie 9 zł.
- Stawiamy na piwo, ponieważ nie tylko sami je kochamy, ale również dlatego, że naszym zdaniem kwitnąca w Polsce piwna rewolucja zasługuje na zainteresowanie większego grona szefów kuchni. 
- mówi Maciek Żakowski z Restaurant Week Polska - Chcemy pokazać, że piwo potrafi znakomicie łączyć się ze smakami dań oraz menu degustacyjnym, być smakową wyprawą w znane i nieznane. Stąd hasło naszego nowego Festiwalu: "Smaki łączą się przy stole!"


Festiwal Beer Food Week odbędzie się w ośmiu regionach Polski, w Metropolii GZM Silesia udział bierze 10 restauracji z Katowic, Chorzowa, Sosnowca oraz Dąbrowy Górniczej: 

- BISTROFICYNA (Katowice)
- DOMOLO (Dąbrowa Górnicza)
- FOOD&BALL by Arkadiusz Milik (Katowice)
- KRAKEN RESTOPUB (Chorzów)
- MOODRO BISTRO & CAFE (Katowice)
- MOODRO CITY (Katowice)
- RESTAURACJA WARSZAWSKA (Sosnowiec)
- WAŻNE MIEJSCE (Katowice)
- WELL DONE (Dąbrowa Górnicza)
- WUNDERBAR (Katowice)


Zdjęcia przedstawiają dania które zaserwuje w ramach festiwalu restauracja WELL DONE z Dąbrowy Górniczej m.in. pieróg z farszem z białej kiełbasy własnego wyrobu, podany na delikatnym sosie piwno-chrzanowym z cytrusową nutą i cebulą duszoną w winie oraz sandacza w ziołach duszonego w piwie typu radler podawanego na rosti z cukinii z grillowanymi warzywami i sosem piwno-cytrusowym. Restauracja poleca również niezwykły deser - grzane piwo na zimno w formie galaretki z miodową pianką.


Organizatorem Beer Food Week jest Restaurant Week Polska, jeden z dwóch największych
i najpopularniejszych festiwali restauracyjnych na świecie. Pierwszą edycję Festiwalu wsparła marka Grimbergen, dzięki której wszyscy pełnoletni, festiwalowi goście otrzymają piwo dopasowane do trzydaniowego menu oraz możliwość zakupu zestawu degustacyjnego piw Blonde, Blanche i Double Ambrée w festiwalowej cenie. 
W metropolii śląskiej współorganizatorem jest Silesia Smakuje.  

Termin festiwalu: 11-18 marca 2020
Rezerwacje: www.BeerFoodWeek.pl
Lokalizacje: Wrocław, Warszawa, Poznań, Łódź, Kraków, Szczecin, Trójmiasto i Metropolia GZM Silesia.
Tekst oparty na materiałach prasowych organizatora. 


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger