Karczek pod pierzynką
Wiem, jest to mało dietetyczne za to mocno kaloryczne, ale niestety pyszne mięsko. Więc raz na jakiś czas czemu nie? Karczek pod pierzynką to propozycja nie tylko na chłodne, jesienne dni, ale także na kapryśną, lipcową pogodę i takie mokre dni jak te ostatnie. Danie jest proste w przygotowaniu, do tego smaczne i bardzo syte. Polecam.
Karczek pod pierzynką
- 4 plastry karkówki
- 250 g pieczarek
- marchewka
- 2 cebule
- ¼ papryki czerwonej
- żółty ser
- 4 łyżki majonezu
- 3 łyżki keczupu
- czosnek niedźwiedzi suszony lub świeża posiekana natka
- 2 ząbki czosnku
- papryka słodka i ostra
- sól
- pieprz
- olej ok 2-3 łyżki
Plastry karkówki lekko rozbić. Zamarynować mięso w soli, pieprzu, czosnku przeciśniętym przez praskę i papryce słodkiej i ostrej. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Odstawić na min 1h, a najlepiej na kilka godzin w chłodne miejsce. Po wyjęciu przed pieczeniem posmarować cienką warstwą majonezu.
Marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach, cebule pokroić w piórka, a paprykę w cienkie paski. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać marchewkę, paprykę i jedną cebulę. Doprawić dodając trochę czosnku niedźwiedziego (lub natki), pieprzu i soli. Smażyć kilka minut aż się cebula zeszkli, a warzywa zmiękną. Całość przełożyć na plastry karczku. Na patelni ponownie rozgrzać drugą łyżkę oleju. Pieczarki pokroić na plasterki, posypać solą i pieprzem i podsmażyć. Pieczarki przełożyć na warzywa na karczku. Na to ułożyć piórka drugiej cebuli. Całość przykryć plastrami sera żółtego. Posmarować majonezem i keczupem. Posypać czosnkiem niedźwiedzim. Naczynie przykryć folią aluminiową.
Piekarnik rozgrzać do 180 st., włożyć naczynie z mięsem i piec 60 min. Smacznego.
no pierzyna wymiata
OdpowiedzUsuńprawda że ładna? :)
UsuńPierzynka bardzo ładna i apetyczna. To nic, że kaloryczna. Dobry obiad musi być syty :-) Pozdrawiam Ania.
UsuńPS narobiłaś mi smaka i już wiem co przygotuję na niedzielny obiad.
oj ale to musi być pyszne, zjadłabym.
OdpowiedzUsuńpyszne to mało powiedziane. pozdrawiam.
UsuńPrzepis wypróbowany. Karkówka idealna. Polecam.
Usuńbardzo się cieszę. pozdrawiam.
UsuńPolecam. Super przepis
OdpowiedzUsuńJakie wymiary formy ?
OdpowiedzUsuńto zależy jaką się ma. ja mam taką jak widać, mieści się na niej 4 duże kotlety, 6 mniejszych. ale forma żaroodporna dowolna.
UsuńWygląda przepysznie. Zaraz będę robić :-)
OdpowiedzUsuńprzepyszny, ale folia aluminiowa.........ups , szkodliwa w temperaturze.
OdpowiedzUsuńMożna zawsze przykryć papierem do pieczenia.
UsuńKarkówka
OdpowiedzUsuńKarkówka syta,przepyszna, wypróbowana, za każdym razem gdy ja robię to wszystkim smakuje, miło jest usłyszeć że jest wyśmienita
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę. Pozdrawiam.
UsuńMniam, jak to pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuje. pozdrawiam.
UsuńZrobione! Rodzina najedzona ;D
OdpowiedzUsuń