Żeberka BBQ z piekarnika

To najlepsze żeberka jakie zrobiłam. Tak stwierdziła córka, a ona z reguły żeberek w ogóle nie jada, ale tym razem się skusiła i nie żałowała. Pyszne, aromatyczne, klejące, pełne smaku prosto z Ameryki. Źródło.  


zeberka, bbq, obiad, grill, mieso, wieprzowina, bernika, kulinarny pamietnik, cydr


Żeberka BBQ z piekarnika
  • 2 paski mięsnych żeberek wieprzowych (ok. 1,2-1,5 kg)
  • musztarda stołowa lub sarepska
  • sos BBQ (u mnie ten domowy)
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki 
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego 
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka pieprzu 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżka oregano 


Żeberka umyć, osuszyć. Do moździerza włożyć wszystkie przyprawy i dokładnie je ze sobą utrzeć. Można dodać jeszcze np cebulę suszoną, czy brązowy cukier. 



Żeberka ułożyć w blaszce, w której będziemy piec. Z obu stron posmarować je musztardą. 


Następnie posypać przygotowaną przyprawą, dokładnie, tak by każdy kawałek mięsa był nią otoczony. 


Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (grzałka góra-dół). Naczynie z żeberkami przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 90 min. Następnie żeberka wyjąć z piekarnika i posmarować z obu stron sosem bbq. Żeberka powinny być ustawione bardziej mięsną stroną do góry. 


Ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. w opcji grill na 15-20 min, obserwując by się nie przypaliły. W trakcie pieczenia można jeszcze raz posmarować sosem bbq.


Żeberka podać gorące zaraz po wyjęciu z piekarnika, pokrojone wzdłuż kości. Najlepiej jeść rękami, bo mięso powinno być miękkie i łatwo odchodzić od kości. 


zeberka, bbq, obiad, grill, mieso, wieprzowina, bernika, kulinarny pamietnik, cydr

zeberka, bbq, obiad, grill, mieso, wieprzowina, bernika, kulinarny pamietnik, cydr

2 komentarze:

  1. Zrobiłam mężowi i był mega zadowolony. Dzięki. Pyszne.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger