Żeberka BBQ z piekarnika

To najlepsze żeberka jakie zrobiłam. Tak stwierdziła córka, a ona z reguły żeberek w ogóle nie jada, ale tym razem się skusiła i nie żałowała. Pyszne, aromatyczne, klejące, pełne smaku prosto z Ameryki. Źródło.  


zeberka, bbq, obiad, grill, mieso, wieprzowina, bernika, kulinarny pamietnik, cydr


Żeberka BBQ z piekarnika
  • 2 paski mięsnych żeberek wieprzowych (ok. 1,2-1,5 kg)
  • musztarda stołowa lub sarepska
  • sos BBQ (u mnie ten domowy)
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki 
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego 
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka pieprzu 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżka oregano 


Żeberka umyć, osuszyć. Do moździerza włożyć wszystkie przyprawy i dokładnie je ze sobą utrzeć. Można dodać jeszcze np cebulę suszoną, czy brązowy cukier. 



Żeberka ułożyć w blaszce, w której będziemy piec. Z obu stron posmarować je musztardą. 


Następnie posypać przygotowaną przyprawą, dokładnie, tak by każdy kawałek mięsa był nią otoczony. 


Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (grzałka góra-dół). Naczynie z żeberkami przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 90 min. Następnie żeberka wyjąć z piekarnika i posmarować z obu stron sosem bbq. Żeberka powinny być ustawione bardziej mięsną stroną do góry. 


Ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. w opcji grill na 15-20 min, obserwując by się nie przypaliły. W trakcie pieczenia można jeszcze raz posmarować sosem bbq.


Żeberka podać gorące zaraz po wyjęciu z piekarnika, pokrojone wzdłuż kości. Najlepiej jeść rękami, bo mięso powinno być miękkie i łatwo odchodzić od kości. 


zeberka, bbq, obiad, grill, mieso, wieprzowina, bernika, kulinarny pamietnik, cydr

zeberka, bbq, obiad, grill, mieso, wieprzowina, bernika, kulinarny pamietnik, cydr

8 komentarzy:

  1. Zrobiłam mężowi i był mega zadowolony. Dzięki. Pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Żeberka... mmm! Nie jestem jakąś super kucharką, ale to już któryś przepis z Twojego bloga, który wprowadza mnie na trochę wyższy level i gwarantuje, że talerze są... wylizane! Naprawdę.

    Żeberka wyszły genialnie, a niejednokrotnie już mnie pokonały. Tutaj wszystko wychodzi w punkt i naprawdę jest przepyszne. Dzięki za super przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o rany niezmiernie mi milo, uwielbiam czytać takie komentarze. pozdrawiam serdecznie i zapraszam do wypróbowania innych przepisów.

      Usuń
  3. A ja mam z kolei pytanie, skąd wzięła Pani takie ładne żeberka? Zwykle te w sklepach są bardziej przerośnięte tłuszczem i mają mniej kości, a te widzę są takie jak powinny być, mogę wiedzieć gdzie zostały kupione? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami trafiają się w lokalnym sklepie, gdzie mają swoje własne wyroby mięsne i wędliniarskie. Pare razy trafiłam na takie żeberka i od razu wzięłam bo to rzadkość niestety. Najczęściej trafiam na trójkąty a one już takie fajne nie są.

      Usuń
  4. Byłem w sklepie i są żeberka i żeberka extra. Które Pani poleca

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak fajnie są tu opisane wszystkie tematy, akurat ten świat mnie wciągnął.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger