Kurczak z warzywami w sosie pomidorowym

Lubicie jednogarnkowe, kolorowe obiady, które przygotowuje się prosto, szybko, do tego z małą ilością użytych naczyń i z minimalnym wysiłkiem? Bo ja bardzo. I ta zapiekanka kurczak z warzywami w sosie pomidorowym właśnie należy do takich dań. Mięso, trochę pokrojonych warzyw i sos pomidorowy to prosty, jednogarnkowy i pyszny obiad. Udka w ten sposób przygotowane to danie niecodzienne, którym nakarmicie całą rodzinę, a które jest na tyle ciekawe że można podać je także na uroczystościach czy imprezach. Polecam. Przepis znaleziony na stronie cookido.

Kurczak,zapiekanka,udka,udka z kurczaka,bernika,kulinarny pamietnik
Kurczak z warzywami w sosie pomidorowym 

  • 8 podudzi z kurczaka lub 4 udka 
  • 1 cebula lub 2 cebule dymki
  • 12 ziemniaków, małych lub średnich, umytych, ze skórką
  • 1-2 kolorowe papryki
  • 2 małe marchewki lub 1 duża 
  • 1 cukinia
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka ostrej papryki 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzy czarnego 
sos:
  • 2 średnie cebule 
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka kopiasta koncentratu pomidorowego
  • 500 g przecieru pomidorowego (passata)
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego (domowego)
  • 2 łyżeczki oregano, suszonego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 100 ml wody


Przyprawy wymieszać ze sobą w naczyniu w którym będziemy piec mięso. U mnie to większa blaszka. Do przypraw włożyć kawałki kurczaka i dokładnie je w nich obtoczyć. Odstawić do lodówki. 

Przygotować sos. Cebule drobno pokroić w kostkę. Do garnka wlac oleju, włożyć cebulę, smażyć aż się zeszkli. Dodać  przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wymieszać, smażyć chwilę mieszając żeby czosnek się nie przypalił. Następnie dodać koncentrat, rozprowadzić go w cebuli, po czym wlać passatę, wodę wymieszaną z bulionem i wsypać przyprawy. Wszystko wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 5 minut. Następnie sos odstawić by troszkę przestygł, ale wcześniej można go także zmiksować. 

W trakcie gdy góruje się sos przygotować warzywa. Ziemniaki dokładnie umyć, wyszorować, pokroić na ćwiartki albo na grube plastry. Marchew obrać i pokroić w 3-4 mm plastry. Cukinie umyć pokroić na grubsze plastry. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w paski. Cebulę pokroić na ćwiartki. 

Warzywa włożyć do jednej miski, skropić 1-2 łyżkami oleju, wymieszać. Wyjąć naczynie z mięsem, pomiędzy kawałki kurczaka powkładać warzywa. Całość zalać sosem pomidorowym.

Kurczak,zapiekanka,udka,udka z kurczaka

Blaszkę z zapiekanką wstawić do lzimnego piekarnika i ustawiać temperaturę na 200 stopni grzałki góra-dół. Piec przez około 1,5 godziny. Mięso powinno się zarumienić a warzywa zmięknąć. Jeśli mięso będzie się za bardzo przypiekać można osłonić je folią aluminiową i piec dalej.

Podawać gorące, posypane natką pietruszki.


Kurczak,zapiekanka,udka,udka z kurczaka,obiad,warzywa, bernika,kulinarny pamiętnik

7 komentarzy:

  1. Ależ to wygląda smakowicie:) też uważam, że tak podany kurczak może być efektownym daniem na jakieś przyjęcie. Jednogarnkowe dania są super. Trochę mi ten przepis przypomina kurczaka cacciatore, więc na pewno będzie pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Już jestem głodna jak na to patrzę ,zastanawiałam się właśnie co zrobić na świąteczny obiad i chyba już wiem. Po prostu ten kolor przyciąga a do tego danie zawiera wszystko to co lubię ❤️

    OdpowiedzUsuń
  3. Jednogarnkowe obiady uwielbiam. Ten kurczak wygląda bardzo smakowicie I chętnie wypróbuję, jeśli nie na świąteczny obiad, to na pewno w jakąś niedzielę :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie dania w towarzystwie kilku składników. Kurczak jest ich pysznym elementem, pod warunkiem, że taki ,biegany,.

    OdpowiedzUsuń
  5. No i narobiłaś mi apetytu. Chyba skoczę do sąsiadów i zamówię sobie kuraka na niedzielę ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Matko, ale zrobiłam się głodna! I sprawiłaś, dosłownie że zaraz wstanę sobie z krzesełka i będę niereformowalna o tej porze! Zjadłabym chyba dwie porcje! Nie przeczę!
    Na imprezę jak znalazł!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł na prosty i w miarę szybki obiad dla całej rodziny. Idealny na dzień powszedni lub na spotkanie w większym gronie

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger