Domowa przyprawa 5 smaków
To jedna z moich ulubionych przypraw do kuchni azjatyckiej. Przyprawa 5 smaków to popularna przyprawa kuchni chińskiej, mieszanka pięciu przypraw, mająca w założeniu odpowiadać pięciu podstawowym smakom: słodkiemu, kwaśnemu, gorzkiemu, umami i słonemu. Istnieje wiele odmian tej mieszanki, ale najczęstsze jej składniki to anyż gwiaździsty, goździki, cynamon, pieprz syczuański i mielone nasiona kozieradki albo kopru włoskiego. Czasami dodaje sie również imbir czy gałkę muszkatołową. Smak przyprawy mocno zdominowany jest przez anyż, dzięki temu jest ona tak bardzo aromatyczna. Ja używam jej do zupy pho, makaronów azjatyckich, ryżu z kurczakiem i sosem słodko-kwaśnym i wielu innych.
Domowa przyprawa 5 smaków
- 3 gwiazdki anyżu
- 6 goździków
- 2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
- około 3 cm laski cynamonu lub 1 mała
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
Jedni mielą razem wszystkie składniki i tak robią te przyprawę. Ja zdecydowanie preferują drugi sposób bardziej popularny, dzięki czemu wydobywa sie cały smak z przypraw. Czyli polecam rozgrzać małą patelnię. Podgrzewać na niej osobno każdą z przypraw, aż zacznie intensywnie pachnieć, odłożyć na bok i ostudzić. Następnie wszystkie przyprawy razem dokładnie zmielić lub utrzeć w moździerzu prawie “na pył”. Gotową przyprawę przełożyć do szczelnie zamkniętych pojemników, słoiczków i przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Bardzo lubię i używam nie tylko do azjatyckich potraw. Ale kupuję ją w azjatyckich sklepach. Nigdy nie robiłam sama. Chyba spróbuję i porównam.
OdpowiedzUsuńZawsze kupuję gotową, często na bazarkach wybieram przyprawy. Ale może pokuszę się I zrobię sama :-) Dziękuję za propozycję!
OdpowiedzUsuńNigdy sama nie robiłam i chyba czas zrobić. Musiałabym tylko poszukać składników bardzo wysokiej jakości. Musi mieć fantastyczny zapach i wspaniały aromat! Dziękuję za podsunięcie pomysłu!
OdpowiedzUsuń