Ciasto czekoladowe na białkach

To jedno z najprostszych i przepysznych ciast jakie ostatnio zrobiłam. To bardzo czekoladowe ciasto na białkach. I właśnie białka to podstawowa zaleta tego ciasta, bo można zużyć biała które bardzo często mamy zamrożone po przygotowaniu innych ciast czy deserów. Mi białka zalegają po robieniu domowego ajerkoniaku. Tak więc polecam bo jest i szybkie i proste i pyszne. Przepis znaleziony tutaj

czekolada, ciasto, bialka, bernika, deser, kakao, kulinarny pamietnik


Ciasto czekoladowe na białkach 

  • 4 białka z jajek M lub L
  • 100 g cukru lub ksylitolu
  • 100 g mąki np pszenna 
  • 35 g kakao ciemnego 
  • 65 ml oleju rzepakowego
  • 1 średnie jabłko
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Jeśli używamy białek wcześniej zamrożonych to je rozmrozić aż uzyskają temperaturę pokojową. Jeśli białka są na świeżo oddzielone od żółtek to poczekać aż nabiorą temperatury pokojowej. Białka ubić z odrobiną soli na puszystą pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo po łyżce cukru lub ksylitolu i miksować do momentu aż piana będzie gładka i lśniąca. 


Mąkę razem z kakao i proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Dodawać partiami do białek na przemian z olejem, cały czas miksując ciasto na wolnych obrotach. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać do masy. Delikatnie całość wymieszać. 


Keksówkę o długości 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wlać foremki, wyrównać i włożyć do piekarnika do nagrzanego piekarnika na 175 st. grzałka góra dół i piec przez około 45-50 minut do suchego patyczka.

Udekorować według uznania. Ja posmarowałem kwaśna konfitura z wiśni i posypałam mielonymi orzechami i płatkami migdałów. Kwaśny dodatek super się komponuje z tym czekoladowym ciastem. 


czekolada, ciasto, bialka, bernika, deser, kakao, kulinarny pamietnik

czekolada, ciasto, bialka, bernika, deser, kakao, kulinarny pamietnik



1 komentarz:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger