Racuchy na kefirze

Przepyszne śniadanie racuszki albo deser jak kto woli. Zapraszam na ekspresowe, proste, pulchne racuchy z jabłkami na kefirze, który jest świetnym środkiem spulchniającym. A w dobie kwarantanny tym bardziej polecam takie szybkie, pyszne posiłki. Źródło

racuchy,kefir,jablka,sniadanie,placki, deser, bernika-kulinarny pamietnik

Racuchy na kefirze
  • 300 g mąki pszennej
  • 400 ml kefiru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 jabłka


Do miski mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Oddzielić białka od żółtek.  Do miski z mąką dodać żółtka, wlać kefir, całość wymieszać. Jabłka pokroić w drobną kosteczkę, dodać do ciasta. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. 
Na patelni rozgrzać olej, porcjami wkładać ciasto i usmażyć placuszki. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu układając na talerzu na ręczniku papierowym. Przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem.


racuchy,kefir,jablka,sniadanie,placki, deser, bernika-kulinarny pamietnik

racuchy,kefir,jablka,sniadanie,placki, deser, bernika-kulinarny pamietnik


3 komentarze:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger