Łosoś pieczony w piekarniku z ziemniakami

Łosoś to pyszna i królewska ryba. Do tego tak niewiele jej potrzeba by ją dobrze przygotować, a jednocześnie tak niewiele by ją też niestety przesuszyć w trakcie pieczenia. Dlatego ja wybieram opcje pieczenia w piekarniku zawiniętą w papier jak paczuszkę, dzięki czemu ryba zdecydowanie wolniej dochodzi, zachowuje wilgotność i smak. Tym razem piekłam ją wraz z ziemniakami na jednej blaszce, by ułatwić sobie życie, czas, ilość garnków, a poza tym pieczone ziemniaki są bardzo dobrym dodatkiem do takiej ryby. 

losos, ziemniaki, obiad, ryba, ziemniaki, bernika, kulinarny pamietnik

Łosoś pieczony w piekarniku z ziemniakami
  • 1 duży filet z łososia ok 700 g
  • 4 łyżki świeżego soku z cytryny
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • posiekany świeży koperek
  • ziemniaki
  • tymianek (może być suszony)
  • czosnek granulowany
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (np. smakowa - u mnie czosnkowa)
  • cytryna

Łososia osuszyć, ułożyć na papierze do pieczenia, polać sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, odstawić na 1h.


Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Włożyć do blaszki, posypać solą, pieprzem, czosnkiem, tymiankiem, skropić oliwą z oliwek i wymieszać. 

Piekarnik rozgrzać do 200°C. Do blaszki, w której będzie się piekł łosoś włożyć ziemniaki, blaszkę dać do piekarnika i piec warzywa 15 minut. Grzałka góra dół.

Następnie łososia zawinąć w papier, ale tak był był w środku luz, jedynie by były szczelnie zawinięte boki.


Gdy ziemniaki się podpieką, przesunąć je na boki a do środka pomiędzy nie włożyć zawiniętego łososia. 


Piec 15 minut (grzałka góra dół). Następnie odkryć go z papieru i dopiec jeszcze przez 5 minut. 


Gotowego łososia pokroić na kawałki, skropić cytryną i posypać posiekanym koperkiem. 
 
losos, ziemniaki, obiad, ryba, ziemniaki, bernika, kulinarny pamietnik


losos, ziemniaki, obiad, ryba, ziemniaki, bernika, kulinarny pamietnik


2 komentarze:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger