Łosoś pieczony w piekarniku z ziemniakami
Łosoś to pyszna i królewska ryba. Do tego tak niewiele jej potrzeba by ją dobrze przygotować, a jednocześnie tak niewiele by ją też niestety przesuszyć w trakcie pieczenia. Dlatego ja wybieram opcje pieczenia w piekarniku zawiniętą w papier jak paczuszkę, dzięki czemu ryba zdecydowanie wolniej dochodzi, zachowuje wilgotność i smak. Tym razem piekłam ją wraz z ziemniakami na jednej blaszce, by ułatwić sobie życie, czas, ilość garnków, a poza tym pieczone ziemniaki są bardzo dobrym dodatkiem do takiej ryby.
Łosoś pieczony w piekarniku z ziemniakami
- 1 duży filet z łososia ok 700 g
- 4 łyżki świeżego soku z cytryny
- sól
- świeżo mielony pieprz
- posiekany świeży koperek
- ziemniaki
- tymianek (może być suszony)
- czosnek granulowany
- 2 łyżki oliwy z oliwek (np. smakowa - u mnie czosnkowa)
- cytryna
Łososia osuszyć, ułożyć na papierze do pieczenia, polać sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, odstawić na 1h.
Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Włożyć do blaszki, posypać solą, pieprzem, czosnkiem, tymiankiem, skropić oliwą z oliwek i wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 200°C. Do blaszki, w której będzie się piekł łosoś włożyć ziemniaki, blaszkę dać do piekarnika i piec warzywa 15 minut. Grzałka góra dół.
Następnie łososia zawinąć w papier, ale tak był był w środku luz, jedynie by były szczelnie zawinięte boki.
Gdy ziemniaki się podpieką, przesunąć je na boki a do środka pomiędzy nie włożyć zawiniętego łososia.
Piec 15 minut (grzałka góra dół). Następnie odkryć go z papieru i dopiec jeszcze przez 5 minut.
Gotowego łososia pokroić na kawałki, skropić cytryną i posypać posiekanym koperkiem.
Uwielbiam łososia i często go zapiekam na obiad. :)
OdpowiedzUsuńI dobrze bo to pyszna i zdrowa ryba. Pozdrawiam.
UsuńJedno z moich ulubionych dań, często piekę łososia ;)
OdpowiedzUsuńU nas tez coraz częściej gości. Pozdrawiam.
Usuń