Racuchy na kefirze
Przepyszne śniadanie racuszki albo deser jak kto woli. Zapraszam na ekspresowe, proste, pulchne racuchy z jabłkami na kefirze, który jest świetnym środkiem spulchniającym. A w dobie kwarantanny tym bardziej polecam takie szybkie, pyszne posiłki. Źródło. 
Racuchy na kefirze
- 300 g mąki pszennej
 - 400 ml kefiru
 - 2 jajka
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1 łyżeczka cukru pudru
 - 2 jabłka
 
Do miski mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Oddzielić białka od żółtek. Do miski z mąką dodać żółtka, wlać kefir, całość wymieszać. Jabłka pokroić w drobną kosteczkę, dodać do ciasta. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
Na patelni rozgrzać olej, porcjami wkładać ciasto i usmażyć placuszki. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu układając na talerzu na ręczniku papierowym. Przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem.




apetyczne placuszki ;;))
OdpowiedzUsuńDziękuje, pozdrawiam :)
UsuńBardzo dziękuję za przepis <3
OdpowiedzUsuń