Mango lassi

Mango lassi to indyjski napój przyrządzany z jogurtu, wody i przypraw spożywany dla orzeźwienia w upalne dni. Jest orzeźwiający, kremowy i mocno owocowy. Wzbogaca się go tez wodą różaną. Smakuje, gdy jest mocno schłodzony. Obecnie spożywany nie tylko w indiach, bo równie popularny jest w sąsiednich krajach takich jak Tajlandia, Malezja czy Indonezja. To właśnie w Tajlandii piłam go pierwszy raz i nic mi tak bardzo tam nie zasmakowało jak ten napój, bo świetnie gasił pragnienie. Uwielbiam ten smak. Dlatego gdy udało mi się kupić ładne mango nie wahałam się by go przygotować. Pycha.

mango-mango lassi-lassi-indie-drink-napoj-bernika-tajlandia-kulinarny pamietnik

Mango lassi
  • 2 duże dojrzałe mango ok 400 g (lub pulpa mango, opcjonalnie mango w syropie)
  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta mielonego kardamonu 
  • ewentualnie do posłodzenia: cukier, miód, syrop z agawy, klonowy



Mango obrać ze skóry, oddzielić od pestki. Przełożyć do blendera, wlać jogurt i mleko. Zmiksować na jednolitą masę. Koktajl doprawić kardamonem, opcjonalnie dosłodzić do smaku. Przed podaniem można schłodzić w lodówce.

mango-mango lassi-lassi-indie-drink-napoj-bernika-tajlandia-kulinarny pamietnik


4 komentarze:

  1. przygotuję sobie na pewno, tak na przekór pogodzie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł na pyszną i zdrową przekąskę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak pyszna, zdrowa i pełna naturalnej słodyczy.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger