Ciastka francuskie z budyniem i owocami
Dzisiaj przepis na błyskawiczne, pyszne i eleganckie słodkie przekąski, którymi zaspokoisz słodki głód najbliższych i zaskoczysz niespodziewanych gości. Ciastka z ciasta francuskiego z budyniem i owocami to przepyszny, a zarazem bardzo prosty i szybki w przygotowaniu deser.
Ciastka francuskie z budyniem i owocami
- 1 ciasto francuskie
- 1 śmietankowy lub waniliowy z cukrem
- 450 ml mleka
- masło
- cukier brązowy
- owoce dowolne np banan, kiwi, mandarynka
- cukier puder
Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na kwadraty o boku 8 cm. W połowie kwadratów wyciąć okrągłe otwory. Pełne kwadraty przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, Masło roztopić, posmarować nim kwadraty i nałożyć na nie kwadraty z otworami. Tez posmarować masłem. Kółka powstałe po wycinaniu otworów przekroić na pół i położyć pomiędzy kwadraty. Posmarować masłem. Wszystko posypać cukrem brązowym. Blachę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i przez ok. 15-20 minut do zrumienienia. Wystudzić.
Budyń waniliowy ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu zużywając 450 ml mleka.
Kiwi i banany obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Mandarynki obrać ze skórki i podzielić na cząstki.
Do wystudzonych ciastek do środka otworu włożyć po łyżce (lub więcej) budyniu, a na budyń owoce i pozostałe połówki ciasta. Posypać cukrem pudrem. Można ozdobić listkami mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz