Ciastka francuskie z budyniem i owocami

Dzisiaj przepis na błyskawiczne, pyszne i eleganckie słodkie przekąski, którymi zaspokoisz słodki głód najbliższych i zaskoczysz niespodziewanych gości. Ciastka z ciasta francuskiego z budyniem i owocami to przepyszny, a zarazem bardzo prosty i szybki w przygotowaniu deser. 


ciastka, francuskie, ciasto, owoce, budyn, deser, bernika, kulinarny pamietnik

Ciastka francuskie z budyniem i owocami
  • 1 ciasto francuskie
  • 1 śmietankowy lub waniliowy z cukrem
  • 450 ml mleka
  • masło 
  • cukier brązowy 
  • owoce dowolne np banan, kiwi, mandarynka
  • cukier puder



Ciasto francuskie rozwinąć i  pokroić na kwadraty o boku 8 cm. W połowie kwadratów wyciąć okrągłe otwory. Pełne kwadraty przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, Masło roztopić, posmarować nim kwadraty i nałożyć na nie kwadraty z otworami. Tez posmarować masłem. Kółka powstałe po wycinaniu otworów przekroić na pół i położyć pomiędzy kwadraty. Posmarować masłem. Wszystko posypać cukrem brązowym. Blachę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i przez ok. 15-20 minut do zrumienienia. Wystudzić. 
Budyń waniliowy ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu zużywając 450 ml mleka. 
Kiwi i banany obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Mandarynki obrać ze skórki i podzielić na cząstki.
Do wystudzonych ciastek do środka otworu włożyć po łyżce (lub więcej) budyniu, a na  budyń owoce i pozostałe połówki ciasta. Posypać cukrem pudrem. Można ozdobić listkami mięty. 

Ciastka-francuskie-z-budyniem-i-owocami


ciastka, francuskie, ciasto, owoce, budyn, deser, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger