Zapiekanka gołąbkowa

Jedliście już taką wersję gołąbków? To zapiekanka gołąbkowa, czyli dekonstrukcja znanych, lubianych gołąbków. Smak pyszny, obiad bardzo syty i robi się go chyba łatwiej i szybciej niż tradycyjne gołąbki. To może być dobre wyjście dla osób, które za gołąbkami nie przepadają, bo tu bardziej pierwsze skrzypce gra farsz mięsny niż kapusta. Polecam. 


zapiekanka, gołabki, mieso mielone, obiad, pomidory, bernika, kulinarny pamietnik


Zapiekanka gołąbkowa
  • 1 główka białej kapusty
  • 700 g mielonego mięsa wiep-woł (lub wieprzowego)
  • 2 cebule
  • szklanka ryżu
  • łyżka papryki słodkiej
  • łyżeczka papryki ostrej
  • natka pietruszki świeża
  • pieprz świeżo mielony
  • sól do smaku
sos pomidorowy:
  • 1 łyżka oleju
  • ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 500 ml bulionu lub wody (lub więcej gdy potrzeba)
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • oregano
  • szczypta cukru
  • sól 
  • pieprz


Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę oleju, dodać posiekany ząbek czosnku i drobno pokrojoną cebulę. Podsmażyć, następnie dodać puszkę pokrojonych pomidorów i koncentrat pomidorowy. Smażyć mieszając kilka sekund aż koncentrat się skarmelizuje, wtedy wlać bulion lub wodę. Wymieszać. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, ziołami. Gotować na niewielkim ogniu około 10 minut. Jeśli sos jest za gęsty to jeszcze dolać płynu. Sos można zblendować na gładką, jednolitą masę. 

Kapustę w całości włożyć do garnka i gotować przez około 15 minut. Następnie wyjąć ją z garnka i delikatnie wyciąć głąb a liście oddzielić. Jeśli sprawia nam to trudność to kapusta musi jeszcze się pogotować, jeśli liście odchodzą bez problemu to znaczy że kapusta jest dobrze sparzona.  

Ryż ugotować na półtwardo. Cebulę drobno posiekać, natkę poszatkować. Do miski włożyć mięso, dodać ryż, cebulę, natkę, przyprawy i wymieszać wszystko dokładnie. 

Dno naczynia żaroodpornego posmarować delikatnie olejem. Następnie dokładnie wyłożyć liśćmi kapusty, które mogą być uszkodzone.



Kapustę posmarować porcją sosu pomidorowego.



Na to wyłożyć ½ farszu mięsnego. 



Ponownie posmarować sosem pomidorowym. 



Przykryć liśćmi kapusty. Ponowić warstwy: sos, farsz mięsny, sos. Na koniec kapusta i sos.



Naczynie przykryć pokrywką jeśli jest, a jeśli nie ma to folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piec 60 min. Następnie odkryć i piec jeszcze 15-20 minut. Podawać pokrojoną na porcje. 
A kapustę która wam zostanie użyjcie do innego dania np kapuśniaku na słodko
  
zapiekanka, gołabki, mieso mielone, obiad, pomidory, bernika, kulinarny pamietnik

zapiekanka, gołabki, mieso mielone, obiad, pomidory, bernika, kulinarny pamietnik

5 komentarzy:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger