Kapuśniak z młodej kapusty

Młoda kapusta najczęściej wykorzystywana jest przeze mnie do przygotowania jej na ciepło jako dodatek do obiadu, do młodych ziemniaków. Tym razem jednak postanowiłam zrobić z niej zupę, czyli kapuśniak, ale na słodko, bo zamiast jak zazwyczaj użyć kapusty kiszonej była młoda, jędrna, świeża kapusta. Wywar powstał na wołowinie co dodało zupie smaku. Polecam. 


kapusniak, zupa, obiad, ziemniaki, kapusta, bernika, kulinarny pamietnik

Kapuśniak z młodej kapusty
  • główka młodej kapusty 
  • 300-350 g wołowiny na rosół
  • 300 g młodych ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 cebula 
  • 1 pietruszka
  • 1/3 selera
  • natka pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • 2 szt. ziela angielskiego
  • ½ szklanki passaty pomidorowej lub 2 łyżki koncentratu
  • sol do smaku
  • pieprz do smaku
Marchew, pietruszkę, seler umyć, obrać. Cebulę opalić. Warzywa włożyć do garnka, zalać wodą. Dodać mięso wołowe, liść laurowy, 2 ziele angielskie, pół pęczka natki pietruszki, sól, pieprz do smaku. Zagotować, zmniejszyć ogień na min i gotować bulion przez 2 h. 
Z młodej kapusty zdjąć uszkodzone liście. Kapustę przekroić na pół i wyciąć niewielki głąb. Kapustę opłukać pod wodą, poszatkować drobno. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. 
Z wywaru wyjąć warzywa i mięso, zupę przecedzić. Do wywaru włożyć kapustę, ziemniaki i ponownie doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć gaz. Gotować pod przykryciem przez 20 minut. 
W międzyczasie marchewkę pokroić na plasterki, a mięso na małe kawałeczki. Do gotowej zupy włożyć mięso i marchewkę, wlać passate lub dodać przecier. Doprawić do smaku solą, pieprzem albo czymś ostrzejszym np odrobiną ostrej papryki. Wszystko jeszcze raz zagotować. Zupę podać posypaną natką pietruszki. 


kapusniak, zupa, obiad, ziemniaki, kapusta, bernika, kulinarny pamietnik

2 komentarze:

  1. Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam kapuśniak. Twój wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kapuśniaczek z młodej kapustki? Jak najbardziej! Sam jestem wielkim fanem bigosu z młodej kapusty, ale i kapuśniakiem z takowej nigdy nie pogardzę :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger