Krewetki z kiełbasą w pikantnym pomidorowym sosie z warzywami

Dania jednogarnkowe są proste, szybkie i mają jeden podstawowy plus, nie brudzi się przy nim dużo naczyń bo zazwyczaj jest to tylko jeden garnek, jak w przypadku tego dania.  Prosto, szybko, pysznie i czysto. W aromatycznym pomidorowym sosie połączyłam krewetki i kiełbasę Morliny, dodałam do tego kilka przypraw, ryż i powstał idealny jednogarnkowy obiad dla wielbicieli owoców morza. Polecam. 

krewetki, gumbo, kielbasa, morliny, obiad, ryz, pomidory, bernika, kulinarny pamietnik

Krewetki z kiełbasą w pikantnym pomidorowym sosie z warzywami
  • 250 g krewetek tygrysich (mogą być mrożone)
  • 1 laska kiełbasy z kurczaka Morliny
  • 500 ml bulionu z kurczaka lub warzyw
  • 1 duża cebula lub 2 małe
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 puszka pomidorów krojonych 
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • olej do smażenia
  • ryż 
  • zielona cebulka dymka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (mniej jeśli ktoś nie lubi pikantnego)
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • opcjonalnie tabasco do smaku dla dodania pikantności


  
Cebule pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać. Łodygi selera obrać z nitek, pokroić na kawałki, paprykę pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić na plasterki. 
W głębokim garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, podsmażyć, dodać czosnek, kiełbasę, seler i paprykę. Smażyć 5 minut mieszając. Wlać bulion, dodać puszkę pomidorów, wszystkie przyprawy, przykryć i gotować 15 minut. Krewetki obrać z pancerzyków, można zostawić same ogonki, oczyścić wyciągając jelita. Do garnka wlać passatę, dodać krewetki, całość gotować jeszcze 5 minut. Gotowe danie opcjonalnie doprawić bardziej pikantnie np sosem tabasco jeśli lubicie. U mnie jest lekko pikantne. 
W trakcie gdy potrawa się gotuje przygotować ryż.
Do miski włożyć porcje ryżu, wlać sos i posypać zieleniną np zieloną cebulką. 

krewetki, gumbo, kielbasa, morliny, obiad, ryz, pomidory, bernika, kulinarny pamietnik

krewetki, gumbo, kielbasa, morliny, obiad, ryz, pomidory, bernika, kulinarny pamietnik


Kiełbasy Morlińskie sprawdzą się w kuchni

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger