Moskole z kiełbasą zapiekane pod oscypkiem

Kiełbasa najlepiej smakuje w polskich daniach, z polskimi dodatkami, dlatego kiełbasę z kurczaka Morliny połączyłam z góralskimi plackami i oscypkiem. Ale żeby nie było tak prosto i polsko to smak wzbogaciłam o dodatek musztardy francuskiej, która fajnie podkręciła smak dania. Wyszedł pyszny, syty obiad i rodzina zadowolona. Bo czasami prostota jest najlepsza. 

moskole, placki, obiad, kielbasa, oscypek, bernika, kulinarny pamietnik

Moskole z kiełbasą zapiekane pod oscypkiem
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • 200 g sera oscypek
  • sól
  • pieprz do smaku
  • kiełbasa z kurczaka Morliny
  • 2 cebule
  • łyżka musztardy francuskiej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego



Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić i wystudzić. Przecisnąć przez praskę do ziemniaków, dodać jajko, mąkę, sól i pierz. Połowę oscypka zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać do ziemniaków. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, wyrobić na jednolitą masę. Uformować kule. Ciasto podzielić na niewielkie porcje i uformować placuszki. Moskole powinny być grube na ok. 1,5 cm i mieć owalny kształt. Rozgrzać patelnię bez żadnego tłuszczu, upiec placki na złoty kolor. Resztę oscypka pokroić na plasterki.
Kiełbasę pokroić w grube plasterki, a cebulę w piórka. Na drugiej patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać kiełbasę, podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać musztardę francuską, całość wymieszać. Na talerzu położyć moskole, na każdym po porcji kiełbasy z cebulą, przykryć plasterkami oscypka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 225 st.  na opcji grill zapiekać aż oscypek zmięknie i się przyrumieni.

moskole, placki, obiad, kielbasa, oscypek, bernika, kulinarny pamietnik

moskole, placki, obiad, kielbasa, oscypek, bernika, kulinarny pamietnik


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger