Pierniki świąteczne

Domowe pierniczki to już stały element naszych świątecznych wypieków i nie wyobrażamy sobie, żeby ich wspólnie nie robić. Od lat korzystam z ulubionego przepisu, który znalazłam kilka lat temu w internecie. Są łatwe do przygotowania, a rosnąc w trakcie pieczenia zachowują swój kształt. W dodatku są długo świeże i nie wymagają specjalnego przechowywania. Zazwyczaj niestety znikają już przed świętami. Fajnie nadają się jako jadalne prezenty, jako paczuszki ozdobnie zapakowane w folię.

pierniki, swieta, ciastka, ciasto, deser, dzieci, bernika, kulinarny pamietnik

Pierniki  świąteczne

ciasto:
  • 800 g mąki
  • 280 g cukru pudru
  • 120 g masła 
  • 110 g miodu
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki sody
  • 4 łyżeczki przyprawy do pierników
lukier:
  • 1 białko
  • 120-140 g przesianego cukru pudru
  • sok z cytryny (kilka kropel)
opcjonalnie: 
  • gorzka czekolada
  • śmietana kremówka
  • ozdoby cukiernicze  


Miód i masło roztopić w garnuszku. W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i przyprawy, dodać ciepły miód z masłem i wymieszać wszystko razem. Następnie wlać roztrzepane jajka i zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na dwa dni, ale ja nie czekałam tak długo, jedną porcję zrobiłam po 2 h, drugą po 24 h. 
Ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką, rozwałkować cieniutko, maksymalnie na ok. 5 mm, bo urosną w piekarniku. Wykrawać kształty za pomocą foremek. Ułożyć pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Temperatura pieczenia 160-170 st. C., piec do zrumienienia. Gotowe wyjąć, odstawić do ostudzenia, udekorować lukrem lub roztopioną czekoladą. 
Lukier: wymieszać białko stopniowo dosypując cukier, gdyby był za gęsty dodać soku z cytryny, a jak zbyt rzadki dosypać jeszcze cukru i ponownie wymieszać. Do wyciskania lukru używałam rękawa cukierniczego z najmniejszym otworem oraz patyczków do szaszłyków. Czekolada została rozpuszczona w garnku na parze z dodatkiem śmietany, nałożona na pierniczki wraz z dodatkami jak perełki. 
Gotowe są pyszne od razu po przygotowaniu, ale można tez włożyć do pudełka razem z kawałkiem jabłka.

pierniki, swieta, ciastka, ciasto, deser, dzieci, bernika, kulinarny pamietnik

pierniki, swieta, ciastka, ciasto, deser, dzieci, bernika, kulinarny pamietnik

3 komentarze:

  1. Ten przepis to chyba na ciasto na pierniki czeskie. Tez często z niego korzystam. Barbara

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O dokładnie, to ten przepis. Bardzo go lubię. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Świetny przepis i doskonały pomysł na prezent dla najbliższych. Własnoręcznie zrobione podarunki są zawsze dużo fajniejsze, a jeśli jeszcze da się je zjeść to naszym zdaniem nie można przygotować lepszej niespodzianki! ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger