Kanapka z pulled pork barbecue
Nie macie pomysłu na leniwy obiad czy kolację? Polecam zrobić moje ulubione ekspresowe mięso. Ekspresowe, bo robi się samo przez noc kiedy śpię i jest do wszystkiego, w tym do kanapek. A jego smak zależy od składników marynaty. Tym razem użyłam sosu bbq, który kiedyś przez przypadek został kupiony i nie było na niego pomysłu, więc dodałam go do marynaty dzięki czemu mięso uzyskało dymny posmak. A gotowe, porwane trafiło do zwykłych bułek z warzywami i powstała pyszna kanapka.
Oczywiście użyłam wolnowaru, ale poniżej przepis też dla tych co wolnowaru nie mają.
Kanapka z pulled pork barbecue
- ok 1 kg łopatki wieprzowej
- 1 łyżeczka soli
- łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka czosnku w proszku
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 -1 łyżeczki chilli w proszku (wg smaku)
- 4 łyżki sosu barbecue (u mnie ten domowy lub gotowy)
- warzywa: ogórek, cebula, pikle, pomidory
- bułki
Wszystkie przyprawy, sos bbq wymieszać ze sobą w wolnowarze. Dodać mięso, dokładnie obtoczyć je w przyprawach. Przykryć i ustawić wolnowar na 8-9 h na Low. Po tym czasie mięso powinno być miękkie.
Po upieczeniu odstawić mięso na pół godzinę, aby odpoczęło, a następnie przy pomocy dwóch widelców podzielić mięso na cienkie włókna. Można dodać jeszcze sosu bbq. Porcje mięsa włożyć do kanapek, np do przekrojonych bułek razem z warzywami, ogórkiem, piklami, cebulą.
Przepis dla osób które wolnowaru nie mają: naczynie żaroodporne z mięsem przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 90-100 stopni i piec przez 10 godzin. Najlepiej piec w nocy. Można odkryć na koniec, żeby się przyrumieniło z wierzchu. Im dłużej mięso pieczemy, tym bardziej będzie soczyste.
Narobiłaś nam apetytu :)
OdpowiedzUsuńmiło mi. pozdrawiam.
UsuńFajnie prowadzony blog, co chwilę wpadają jakieś nowinki kulinarne.
OdpowiedzUsuń