Tosty croque madame

Czy znacie jedna z najsłynniejszych francuskich kanapkę? To croque monsieur czyli “męski tost” i croque madame czyli”damski tost”. Pierwsza była wersja męska wymyślona w 1910 roku w paryskiej kawiarni przy bulwarze Kapucynów. Później pojawiła się wersja damska różniąca obie kanapki dodatkowym jajkiem na wierzchu. I o dziwo nie tylko kobiety ją zamawiają, bo mężczyźni także i to w zdecydowanej większości. Pyszny, chrupiący tost nadziany serem i szynką, a na wierzchu jajeczko, u nas wersji zdecydowanie płynnej. Pyszne i szybkie śniadanie przygotowane tym razem przez córkę. Oj podbiło nasze serca. 

tost-croque-madame-jajka, ser, chleb, sniadanie, bernika, kulinarny pamietnik

Tosty croque madame
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 60 g tartego sera żółtego topliwego np gouda
  • 2 plasterki ulubionej szynki
  • 3 jajka
  • 5 łyżek mleka
  • masło do smażenia
  • sól
  • pieprz


Kromki chleba tostowego położyć na desce lub blacie. Na każdym położyć porcję tartego sera. Na dwóch tostach położyć plasterek szynki. Tosty z szynką ułożyć na tostach z samym serem. Lekko docisnąć. 
W głębokim talerzu wymieszać widelcem 1 jajko z mlekiem oraz szczyptą soli. Rozgrzać masło na patelni. Zanurzyć tosty w mleku z obu stron i kłaść na patelnię masłem. Smażyć na niewielkim ogniu z dwóch stron na złoty kolor, po ok. 1,5 minuty z każdej strony. 
Osobno na patelni usmażyć 2 jajka sadzone, w zależności od upodobań mniej lub bardziej ścięte. Tosty przełożyć na talerze i przykryć jajkiem. Posypać natką, szczyptą soli i pieprzu.


tost-croque-madame-jajka, ser, chleb, sniadanie, bernika, kulinarny pamietnik
  
tost-croque-madame-jajka, ser, chleb, sniadanie, bernika, kulinarny pamietnik

2 komentarze:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger