Tosty croque madame
Czy znacie jedna z najsłynniejszych francuskich kanapkę? To croque monsieur czyli “męski tost” i croque madame czyli”damski tost”. Pierwsza była wersja męska wymyślona w 1910 roku w paryskiej kawiarni przy bulwarze Kapucynów. Później pojawiła się wersja damska różniąca obie kanapki dodatkowym jajkiem na wierzchu. I o dziwo nie tylko kobiety ją zamawiają, bo mężczyźni także i to w zdecydowanej większości. Pyszny, chrupiący tost nadziany serem i szynką, a na wierzchu jajeczko, u nas wersji zdecydowanie płynnej. Pyszne i szybkie śniadanie przygotowane tym razem przez córkę. Oj podbiło nasze serca.
Tosty croque madame
- 4 kromki chleba tostowego
- 60 g tartego sera żółtego topliwego np gouda
- 2 plasterki ulubionej szynki
- 3 jajka
- 5 łyżek mleka
- masło do smażenia
- sól
- pieprz
Kromki chleba tostowego położyć na desce lub blacie. Na każdym położyć porcję tartego sera. Na dwóch tostach położyć plasterek szynki. Tosty z szynką ułożyć na tostach z samym serem. Lekko docisnąć.
W głębokim talerzu wymieszać widelcem 1 jajko z mlekiem oraz szczyptą soli. Rozgrzać masło na patelni. Zanurzyć tosty w mleku z obu stron i kłaść na patelnię masłem. Smażyć na niewielkim ogniu z dwóch stron na złoty kolor, po ok. 1,5 minuty z każdej strony.
W głębokim talerzu wymieszać widelcem 1 jajko z mlekiem oraz szczyptą soli. Rozgrzać masło na patelni. Zanurzyć tosty w mleku z obu stron i kłaść na patelnię masłem. Smażyć na niewielkim ogniu z dwóch stron na złoty kolor, po ok. 1,5 minuty z każdej strony.
Osobno na patelni usmażyć 2 jajka sadzone, w zależności od upodobań mniej lub bardziej ścięte. Tosty przełożyć na talerze i przykryć jajkiem. Posypać natką, szczyptą soli i pieprzu.
Uwielbiam takie śniadanie :-)
OdpowiedzUsuńha, my tez. szybkie, proste, smaczne. pozdrawiam.
UsuńMniam. Nie znałam tego przepisu, zrobię koniecznie.
OdpowiedzUsuń