Biszkoptowe placuszki z rabarbarem

Wiosna, więc sezon rabarbarowy się zaczął. Ale pogoda nas nie rozpieszcza, a dzisiaj zaczyna się długi weekend więc fajnie zacząć go na słodko, z odrobiną słońca na talerzu. Polecam przygotować na leniwe śniadanie szybkie, proste placuszki z rabarbarem. To idealne wiosenne śniadanie. Dodatek kwaśnego rabarbaru świetnie komponuje się w słodkich, puszystych placuszkach. Takie śniadanie to początek dobrego dnia i weekendu. .

Ten przepis wygrzebałam z czeluści mojego archiwum stąd zdjęcia są mocno archiwalne , bo zrobione w 2010r, więc trochę się różnią od obecnych. Ale placuszki są warte by je przypomnieć nawet w takiej formie.

rabarbar, placki, placuszki, deser, sniadanie, ciasto, pancakes, bernika, kulinarny pamietnik

Biszkoptowe placuszki z rabarbarem
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki (lub mleka)
  • 1 łodyga rabarbaru (ok.100 g)
  • cukier puder 
  • olej do smażenia


Rabarbar należy umyć i obrać z włókien. Pokroić na drobne (ok. 0,5 cm) kawałeczki. Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Dodać cukier, szczyptę soli. Dalej ubijać dodawać po jednym żółtku, aż powstanie gładka masa. Przesiać mąkę, wsypać do ciasta. Mieszać wszystko delikatnie łyżką. Na koniec dodać śmietankę i  wymieszać.
Rozgrzać patelnię z olejem. Ciasto nakładać porcjami za pomocą łyżki, tworząc placki. Lekko wcisnąć w każdy placuszek kilka cząstek rabarbaru. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Ciepłe posypać cukrem pudrem.

rabarbar, placki, placuszki, deser, sniadanie, ciasto, pancakes, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger