Melba drożdżowa

Fantastyczna letnia drożdżówka, idealna na majowy weekend. Słodka od lukru i ciasta i zarazem kwaśna od malin i rabarbaru i mocno owocowa. W dodatku nie jest trudna, mimo że tak wygląda. Znałam ją na blogu u Beaty i polecam ja z czystym sumieniem. Znika w mgnieniu oka.  
Przy okazji nowy piekarnik Electrolux SenseCook EOE7P31X sprawdził się idealnie, bo drożdżówka upiekła się cudnie. W końcu mogłam ustawić czas pieczenia i temperatury i nie martwić się o to co się dzieje w środku. Wkroczyłam w XXI w.  

melba, drozdze, ciasto, bernika, rabarbar, maliny, kulinarny pamietnik, drozdzowka

Melba drożdżowa

ciasto drożdżowe:
  • 25 g świeżych drożdży
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 350 g mąki pszennej (plus do podsypania)
  • 50 g cukru pudru 
  • 2 jajka 
  • 50 g miękkiego masła
sos malinowy:
  • 150 g malin
  • 2 łyżki cukru
dodatkowo:
  • około 100 g malin
  • 2 brzoskwinie
  • laska rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
lukier:
  • 150 g cukru pudru
  • kilka łyżek mleka (u mnie 3)



Drożdże rozkruszyć, dodać do ciepłego mleka razem z łyżeczką cukru. Dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na 15-20 minut, żeby zaczęły "pracować".
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać jajka, cukier, masło oraz zaczyn drożdżowy. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Można na stolnicy rękoma albo mikserem za pomocą haka do ciasta drożdżowego. Gotowe uformować w kule, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.



W międzyczasie maliny na sos włożyć do rondelka, dodać cukier, gotować aż maliny się rozpadną. Odstawić do wystudzenia.
Tortownicę np 24 wysmarować masłem i wysypać mąką. 
Rabarbar, obrać, pokroić w kostkę, włożyć do miseczki, zasypać 2 łyżkami cukru, wymieszać. Brzoskwinie pokroić w kosteczkę. Odstawić 

Wyrośnięte ciasto przełożyć na omączony blat lub stolnice, ponownie krótko zagnieć. Następnie rozwałkować na placek o grubości do 1 cm. 



Całość posmarować sosem malinowym,



posypać malinami, brzoskwiniami i rabarbarem.



Ciasto zwinąć w roladę, ściśle wzdłuż dłuższego boku, ostrożnie żeby owoce nie wypadły i żeby nie pękła. 



Następnie przeciąć ostrym nożem przez środek na całej długości, ale z jednego końca nie, ma zostać nierozcięty. Następnie te dwie części zawinąć w warkocz, który zwinąć w koło, łącząc pod spodem ciasto z nierozciętym końcem. Robić to ostrożnie żeby owoce nam nie wypadły.



Całość ciasto do tortownicy, przykryć ściereczką i odstawić na około pół godziny do ponownego wyrośnięcia. 


Piekarnik nagrzać do 180 stopni, (tryb góra/dół), włożyć ciasto i piec przez około  40-45, aż ciasto będzie ładnie rumiane, a włożona wykałaczka wyjdzie z niego czysta. Po upieczeniu ostudzić. 


Przygotować lukier. Wymieszać mleko z cukrem pudrem, posmarować nim ostudzoną drożdżówkę. Można posypać wierzch jeszcze świeżymi owocami.

melba, drozdze, ciasto, bernika, rabarbar, maliny, kulinarny pamietnik, drozdzowka

melba, drozdze, ciasto, bernika, rabarbar, maliny, kulinarny pamietnik, drozdzowka

melba, drozdze, ciasto, bernika, rabarbar, maliny, kulinarny pamietnik, drozdzowka

melba, drozdze, ciasto, bernika, rabarbar, maliny, kulinarny pamietnik, drozdzowka

1 komentarz:

  1. Ależ cudownie ona wygląda, zapisuje, zrobię koniecznie. Marta.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger