Krem z pomidorów z masłem orzechowym i pesto

Szukacie nietypowego pomysłu na zupę pomidorową? Może spróbujecie tego, kremu pomidorowego z dodatkiem masła orzechowego, z grzankami i pesto? Połączenie niecodzienne, ale uwierzcie mi bardzo dobre. Zupa ma delikatny orzechowy posmak i świetnie się komponuje z bazyliowym pesto. Polecam.


pomidory, maslo orzechowe, pesto, zupa, obiad, bernika, kulinarny pamietnik


Krem z pomidorów z masłem orzechowym i pesto
  • 750 ml rosołu/bulionu
  • 1 puszka pomidorów bez skórki (bez cukru)
  • 3 pomidory świeże
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • sól 
  • pieprz świeżo mielony
  • łyżeczka oregano 
  • szczypta chilli lub ostrej papryki
  • szczypta kuminu 
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • pesto bazyliowe
  • łyżka oliwy
  • kromki suchego chleba




W garnku podgrzać bulion. Cebule pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Pomidory pokroić w kostkę. Na dnie garnka rozgrzać oliwę podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać pokrojone pomidory i koncentrat pomidorowy, dusić chwilę, podlać chochlą bulionu, wymieszać, zalać pozostałym bulionem. Wymieszać, doprawić oregano, kuminem, solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut.
Następnie dodać 2 łyżki masła orzechowego i całość zmiksować na gładką zupę. Doprawić do smaku chilli lub ostrą papryką. Zupa powinna mieć konsystencję kremu. Podgrzewać przez 5 minut. 
Na suchej patelni podsmażyć chleb pokrojony w kostkę, aż powstaną grzanki. Porcje zupy wlać do miski, ułożyć grzanki i polać pesto. 

pomidory, maslo orzechowe, pesto, zupa, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

5 komentarzy:

  1. ale fajny pomysł! Podoba mi sie

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślałam, że jadłam już pomidorówkę w każdej postaci. Ale nie! Następnym razem dokładam masło orzechowe, a co! :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czytanie nietypowych pomysłów na klasyczne dania to dla nas ogromna przyjemność. Świetny pomysł, świetny blog i z pewnością będziemy do Ciebie wracać! :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger