Babka z ajerkoniakiem

Święta bez babki to nie święta. A ja lubię w święta oprócz tradycyjnej babki piaskowej zjeść jeszcze taka której do tej pory nie robiłam. W tym roku padło na babkę z ajerkoniakiem. Babka jest bardzo dobra, ale najlepsza gdy każdy kawałek poleje się domowym likierem. Wtedy można zjeść jej dużo i z każdym kęsem smakuje coraz lepiej i ma się coraz lepszy humor. Sposób na idealne święta. 

babka, ajerkoniak, wielkanoc, swieta, ciasto, bernika,kulinarny pamietnik



Babka z ajerkoniakiem 
  • 260 g mąki pszennej (plus do oprószenia formy)
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 szczypta soli
  • 120 ml oleju słonecznikowego
  • 120 ml likieru jajecznego, w temp. pokojowej
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło do natłuszczenia formy
  • cukier puder


Rozgrzać piekarnik do temp. 175°C, funkcja góra-dół. Formę do babki z kominem natłuścić masłem i oprószyć mąką (Ø 22-24 cm), odstawić. Cukier wymieszać z cukrem waniliowym lub wanilinowym. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia do osobnej miski. 

Rozbić jajka, oddzielając białka od żółtek do misy w której będziemy ciasto ucierać. Żółtka zostawić w małej miseczce. Następnie białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać sól. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo do piany wlewać po jednym żółtku na zmianę dodając porcję cukru. Ma powstać kremowa masa. Wlać olej i ajerkoniak, miksować 2 minuty na niewielkich obrotach. Mikser wyłączyć. Do ciasta wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać ręcznie drewnianą łyżką lub trzepaczką kuchenną. Gdy wszystkie składniki się połączą wlać ciasto do przygotowanej formy.

Piec babkę 45-50 min lub do czasu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Babkę pozostawić w formie na ok. 15 min do ostygnięcia, następnie przełożyć na talerz. Gdy wystygnie można delikatnie polać likierem jajecznym, oprószyć cukrem pudrem i podawać oczywiście z kieliszeczkiem ajerkoniaku. 

babka, ajerkoniak, wielkanoc, swieta, ciasto, bernika,kulinarny pamietnik

babka, ajerkoniak, wielkanoc, swieta, ciasto, bernika,kulinarny pamietnik


2 komentarze:

  1. Piekna i puszysta. Nie piekłam jeszcze takiej

    OdpowiedzUsuń
  2. Będę musiała postarać się o upieczenie takiej babki, ale przyznam, że najpierw muszę podziałać nad likierem jajecznym ;) Nigdy nie robiłam go ani nie próbowałam (choć widziałam go w niejednym filmie). Także będzie to dla mnie wyzwanie. A jeśli się uda, to spróbuję upiec babkę. Zaczynam moją przygodę z pieczeniem różnych rzeczy i pomyślałam, że babka powinna być w miarę prosta (szczególnie skoro przepis jest taki jasny). Także już artykuł zapisałam w ulubionych i postaram się wypróbować przepis u mnie ;) Życzcie mi powodzenia!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger