Gnocchi z gulaszem w sosie śmietanowym
Mam nadzieję, że taka długa przerwa już się nie przytrafi. A skoro dzisiaj poniedziałek to nowy tydzień i nowy przepis. Zapraszam na szybki obiad, włoskie kluseczki gnocchi z gulaszem w sosie śmietanowym. Prosty, szybki i pyszny obiad.
Gnocchi z gulaszem w sosie śmietanowym
- 500 g łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina
- 400 ml bulionu drobiowo-wołowego lub innego jaki akurat mamy
- 2-3 suszone pomidory
- 3 szt. ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
- sól do smaku
- 1 łyżka musztardy ostrej np sarepskiej
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 100 ml śmietany kremówki 30 %
- 500 g włoskich gnocchi
- parmezan
Mięso umyć i pokroić na niewielkie kawałki. Cebulę pokroić drobno w kostkę, czosnek obrać, posiekać na kawałki. Olej rozgrzać w garnku, dodać mięso. Smażyć chwilę z każdej strony, tak by białko się ścięło. Zdjąć i przełożyć mięso do innego tymczasowego naczynia. Następnie do garnka dodać cebulę, czosnek. Kiedy cebula się zeszkli włożyć ponownie mięso, wlać wino, wymieszać. Gotować 5 minut, aż wino lekko odparuje. Następnie dolać bulion, dodać ziele angielskie, liście laurowe, tymianek, sól, pieprz. Przykryć i dusić na średnim ogniu 50 minut.
W międzyczasie przygotować gnocchi, albo zrobić własne albo ugotować kupne wg wskazań na opakowaniu.
Gdy upłynie czas dodać do gulaszu pokrojone suszone pomidory, obie musztardy, wymieszać, gotować na niewielkim ogniu jeszcze 10 minut. Na koniec do sosu wlać śmietanę, wymieszać, dołożyć ugotowane gnocchi i całość dokładnie wymieszać. Podawać posypane startym serem najlepiej parmezanem lub podobnym twardym i dojrzewającym.
Lubię takie potrawy. Z checią spróbuję tego przepisu
OdpowiedzUsuńJak dla mnie pycha. Ostatnio nie mam pomysłu na gnocchi, więc takie z chęcią wypróbuję. :)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować. Jeszcze nigdy nie jadłam tej potrawy.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam. Będę musiała kiedyś spróbować
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Warto spróbować
OdpowiedzUsuńProste a tak smakowicie wyglądają! Chętnie spróbuję nowego przepisu z gnocchi. :)
OdpowiedzUsuńEkstra jedzonko... Muszę spróbować
OdpowiedzUsuńRzadko mam okazję testować takie smakołyki, a jestem ogromną fanką kuchnii włoskiej. Bardzo smakowicie wygląda Twoje danie!
OdpowiedzUsuńDla mnie to coś nowego. Z chęcią bym spróbowała
OdpowiedzUsuń