Gnocchi z gulaszem w sosie śmietanowym

Mam nadzieję, że taka długa przerwa już się nie przytrafi. A skoro dzisiaj poniedziałek to nowy tydzień i nowy przepis. Zapraszam na szybki obiad, włoskie kluseczki gnocchi z gulaszem w sosie śmietanowym. Prosty, szybki i pyszny obiad. 

gnocchi, gulasz, kluski, obiad, wieprzowina, łopatka, bernika, kulinarny pamietnik

Gnocchi z gulaszem w sosie śmietanowym

  • 500 g łopatki wieprzowej 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 400 ml bulionu drobiowo-wołowego lub innego jaki akurat mamy
  • 2-3 suszone pomidory
  • 3 szt. ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
  • sól do smaku
  • 1 łyżka musztardy ostrej np sarepskiej
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 100 ml śmietany kremówki 30 %
  • 500 g włoskich gnocchi 
  • parmezan


Mięso umyć i pokroić na niewielkie kawałki. Cebulę pokroić drobno w kostkę, czosnek obrać, posiekać na kawałki. Olej rozgrzać w garnku, dodać mięso. Smażyć chwilę z każdej strony, tak by białko się ścięło. Zdjąć i przełożyć mięso do innego tymczasowego naczynia. Następnie do garnka dodać cebulę, czosnek. Kiedy cebula się zeszkli włożyć ponownie mięso, wlać wino, wymieszać. Gotować 5 minut, aż wino lekko odparuje. Następnie dolać bulion, dodać ziele angielskie, liście laurowe, tymianek, sól, pieprz. Przykryć i dusić na średnim ogniu 50 minut.

W międzyczasie przygotować gnocchi, albo zrobić własne albo ugotować kupne wg wskazań na opakowaniu. 

Gdy upłynie czas dodać do gulaszu pokrojone suszone pomidory, obie musztardy, wymieszać, gotować na niewielkim ogniu jeszcze 10 minut. Na koniec do sosu wlać śmietanę, wymieszać, dołożyć ugotowane gnocchi i całość dokładnie wymieszać. Podawać posypane startym serem najlepiej parmezanem lub podobnym twardym i dojrzewającym.  

gnocchi, gulasz, kluski, obiad, wieprzowina, łopatka, bernika, kulinarny pamietnik

gnocchi, gulasz, kluski, obiad, wieprzowina, łopatka, bernika, kulinarny pamietnik


9 komentarzy:

  1. Lubię takie potrawy. Z checią spróbuję tego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dla mnie pycha. Ostatnio nie mam pomysłu na gnocchi, więc takie z chęcią wypróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Warto spróbować. Jeszcze nigdy nie jadłam tej potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam. Będę musiała kiedyś spróbować

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda. Warto spróbować

    OdpowiedzUsuń
  6. Proste a tak smakowicie wyglądają! Chętnie spróbuję nowego przepisu z gnocchi. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ekstra jedzonko... Muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  8. Rzadko mam okazję testować takie smakołyki, a jestem ogromną fanką kuchnii włoskiej. Bardzo smakowicie wygląda Twoje danie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Dla mnie to coś nowego. Z chęcią bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger