Ucierane ciasto z owocami bezglutenowe

Dzisiaj przepis na najszybsze, najprostsze ucierane ciasto z owocami i do tego bezglutenowe. Robi się je dosłownie w kilka minut, tyle ile trzeba na utarcie żółtek z cukrem, wymieszanie wszystkiego ze sobą i po 30 minutach mamy idealne, lekkie, biszkoptowe ciasto z sezonowymi owocami. Przepis na to cudo znalazłam na tej stronie. To ucierane ciasto z owocami tak nam posmakowało, że po południu nie było już ani kawałeczka i wieczorem zrobiłam następną porcje, ale tym razem upiekłam je w keksówke. Polecam. 

ciasto, brzoskwinia, jezyny, ucierane, bezglutenu, bezglutenowe, bez cukru, ksylitol, deser, bernika, dieta, kulinarny pamietnik

Ucierane ciasto z owocami bezglutenowe

  • 60 g mąki ryżowej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka (M)
  • 50 ml oleju 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 85 g ksylitolu lub 100 g cukru (lub innego środka słodzącego)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki dowolnych owoców (u mnie 1 brzoskwinia i kilka jeżyn)
  • szczypta soli

 

Obie mąki wymieszać z sodą oczyszczoną i proszkiem. Jajka rozdzielić na białka i żółtka. Żółtka utrzeć z cukrem/ksylitolem na puszystą masę. W tym czasie białka z solą ubić na sztywną pianę. Gdy masa z żółtek jest gotowa zmniejszyć obroty miksera i wlać do niej olej, zmiksować. Następnie dodać jogurt i ponownie składniki zmiksować, wsypać mąki, miksować kilka chwil aż powstania jednolita gładka masa. Na koniec wmieszać pianę z białek, ale już nie robotem a najlepiej drewnianą łyżką. 

Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 22x30). Ale może być też niewielka keksówka. Im mniejsza forma tym ciasto będzie wyższe. Na wierzchu ułożyć owoce, większe owoce jak brzoskwinia czy śliwka pokroić w kostkę. 

ciasto, brzoskwinia, jezyny, ucierane, bezglutenu, bezglutenowe, bez cukru, ksylitol, deser, bernika, dieta, kulinarny pamietnik

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. i piec 25-30 min. Po upieczeniu odstawić do ostudzenia. Gdy ostygnie wyjąć z formy i posypać np. cukrem pudrem lub pudrem z ksylitolu.

ciasto, brzoskwinia, jezyny, ucierane, bezglutenu, bezglutenowe, bez cukru, ksylitol, deser, bernika, dieta, kulinarny pamietnik

ciasto, brzoskwinia, jezyny, ucierane, bezglutenu, bezglutenowe, bez cukru, ksylitol, deser, bernika, dieta, kulinarny pamietnik


17 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda bardzo smacznie, jeśli nawet nie musimy zrezygnować z glutenu, to czasami fajnie zrobić sobie bezglutenowy detoks ;))
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie ze warto dla naszych jelit, chociaż ciasto na mące pszennej tez wyjdzie. Wiec jest wybór.

      Usuń
  2. Bezglutenowe teraz jest o wiele lepiej poznane i lepiej wychodzi, kiedyś w rodzinie były z tym problemy (dalszej) a było to w czasach, kiedy o mące ryzowej nikt nie słyszał, a więc podziwiam bardzo i aż fascynuje mnie jak to smakuje. Musze spróbować. Lubię eksperymenty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje pysznie, ciasto to taki lekki biszkopt. jest delikatniejsze niż na mące pszennej.

      Usuń
  3. Zapisałam sobie Twój przepis i upiekę to ciasto. Bardzo mnie intryguje połączenie mąki ryżowej z ziemniaczaną. Przepysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To połączenie daje delikatne, lekkie biszkoptowe ciasto. jest kruche ale pyszne. Polecam.

      Usuń
  4. Każde ciasto jest u nas mile widziane, a tym bardzo chętnie bym się poczęstowała, jeśli oczywiście coś jeszcze zostało.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety nie został ani jeden okruszek. Tak szybko zniknęło, ale polecam przygotować samemu.

      Usuń
  5. Ciast nie jadam, ale chętnie poczęstuję znajomych.
    Prosty, szybki i smaczny przepis. Jak nie piekę, to przepis wygląda na bardzo prosty,
    Do tego ciekawa jestem jak smakuje takie połączenie mąki ziemniaczanej i ryżowej. Mam ochotę go zrobić.
    Irena - Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazdroszczę ci twojej odporności na ciasta. Ja nie mogę sie im oprzeć. A ciasto na mące ryzowej jest lżejsze niż pszennej, bardziej kruche.

      Usuń
  6. Ciasto z jeżynami to bardzo pyszny deser. Uwielbiam jeżyny.

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne składniki. Na pewno je zrobię. Takie biszkoptowe ciasta z owocami nasze dzieciaki najlepiej lubią:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No u mnie córa pożarła dosłownie w chwile tak jej smakowało. Wiec twoim tez zasmakuje.

      Usuń
  8. Takie podobne ciasto zawsze robiła moja mama. Mam.do niego ogromny sentyment. Na pewno zrobię z Twojego przepisu, bo wygląda pysznie 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam bo jest bardzo proste mimo ze na mące ryzowej. Będzie wam smakowało.

      Usuń
  9. Mam kumpla bezglutenowego, nigdy nie wiem co podać, dziękuję za ten prosty przepis. Zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger