Ucierane ciasto z owocami bezglutenowe
Dzisiaj przepis na najszybsze, najprostsze ucierane ciasto z owocami i do tego bezglutenowe. Robi się je dosłownie w kilka minut, tyle ile trzeba na utarcie żółtek z cukrem, wymieszanie wszystkiego ze sobą i po 30 minutach mamy idealne, lekkie, biszkoptowe ciasto z sezonowymi owocami. Przepis na to cudo znalazłam na tej stronie. To ucierane ciasto z owocami tak nam posmakowało, że po południu nie było już ani kawałeczka i wieczorem zrobiłam następną porcje, ale tym razem upiekłam je w keksówke. Polecam.
Ucierane ciasto z owocami bezglutenowe
- 60 g mąki ryżowej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 3 jajka (M)
- 50 ml oleju
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
- 85 g ksylitolu lub 100 g cukru (lub innego środka słodzącego)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki dowolnych owoców (u mnie 1 brzoskwinia i kilka jeżyn)
- szczypta soli
Obie mąki wymieszać z sodą oczyszczoną i proszkiem. Jajka rozdzielić na białka i żółtka. Żółtka utrzeć z cukrem/ksylitolem na puszystą masę. W tym czasie białka z solą ubić na sztywną pianę. Gdy masa z żółtek jest gotowa zmniejszyć obroty miksera i wlać do niej olej, zmiksować. Następnie dodać jogurt i ponownie składniki zmiksować, wsypać mąki, miksować kilka chwil aż powstania jednolita gładka masa. Na koniec wmieszać pianę z białek, ale już nie robotem a najlepiej drewnianą łyżką.
Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 22x30). Ale może być też niewielka keksówka. Im mniejsza forma tym ciasto będzie wyższe. Na wierzchu ułożyć owoce, większe owoce jak brzoskwinia czy śliwka pokroić w kostkę.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. i piec 25-30 min. Po upieczeniu odstawić do ostudzenia. Gdy ostygnie wyjąć z formy i posypać np. cukrem pudrem lub pudrem z ksylitolu.
Ciasto wygląda bardzo smacznie, jeśli nawet nie musimy zrezygnować z glutenu, to czasami fajnie zrobić sobie bezglutenowy detoks ;))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Pewnie ze warto dla naszych jelit, chociaż ciasto na mące pszennej tez wyjdzie. Wiec jest wybór.
UsuńBezglutenowe teraz jest o wiele lepiej poznane i lepiej wychodzi, kiedyś w rodzinie były z tym problemy (dalszej) a było to w czasach, kiedy o mące ryzowej nikt nie słyszał, a więc podziwiam bardzo i aż fascynuje mnie jak to smakuje. Musze spróbować. Lubię eksperymenty.
OdpowiedzUsuńSmakuje pysznie, ciasto to taki lekki biszkopt. jest delikatniejsze niż na mące pszennej.
UsuńZapisałam sobie Twój przepis i upiekę to ciasto. Bardzo mnie intryguje połączenie mąki ryżowej z ziemniaczaną. Przepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTo połączenie daje delikatne, lekkie biszkoptowe ciasto. jest kruche ale pyszne. Polecam.
UsuńKażde ciasto jest u nas mile widziane, a tym bardzo chętnie bym się poczęstowała, jeśli oczywiście coś jeszcze zostało.
OdpowiedzUsuńniestety nie został ani jeden okruszek. Tak szybko zniknęło, ale polecam przygotować samemu.
UsuńCiast nie jadam, ale chętnie poczęstuję znajomych.
OdpowiedzUsuńProsty, szybki i smaczny przepis. Jak nie piekę, to przepis wygląda na bardzo prosty,
Do tego ciekawa jestem jak smakuje takie połączenie mąki ziemniaczanej i ryżowej. Mam ochotę go zrobić.
Irena - Hooltaye w podróży
Zazdroszczę ci twojej odporności na ciasta. Ja nie mogę sie im oprzeć. A ciasto na mące ryzowej jest lżejsze niż pszennej, bardziej kruche.
UsuńCiasto z jeżynami to bardzo pyszny deser. Uwielbiam jeżyny.
OdpowiedzUsuńMy tez szczególnie że jest na nie sezon.
UsuńŚwietne składniki. Na pewno je zrobię. Takie biszkoptowe ciasta z owocami nasze dzieciaki najlepiej lubią:-)
OdpowiedzUsuńNo u mnie córa pożarła dosłownie w chwile tak jej smakowało. Wiec twoim tez zasmakuje.
UsuńTakie podobne ciasto zawsze robiła moja mama. Mam.do niego ogromny sentyment. Na pewno zrobię z Twojego przepisu, bo wygląda pysznie 🙂
OdpowiedzUsuńPolecam bo jest bardzo proste mimo ze na mące ryzowej. Będzie wam smakowało.
UsuńMam kumpla bezglutenowego, nigdy nie wiem co podać, dziękuję za ten prosty przepis. Zapisuję:)
OdpowiedzUsuńciekawych rzeczy człowiek się tu może dowiedzieć, będę polecać znajomym tą stronę.
OdpowiedzUsuńMoje dzieci pokochają to ciasto
OdpowiedzUsuńTen wpis jest bardzo interesujący
OdpowiedzUsuń