Placki ziemniaczane (bezglutenowe) z serkiem i łososiem

Placki ziemniaczane z serkiem i łososiem to nie jest żadna niezwykła nowość, danie raczej popularne i znane od dawna. U nas jednak jest rzadko, bo ja nie przepadam za wędzonym łososiem, dlatego gdy je robię to tylko dla córki i męża, gdy uda mi się kupić dobrej jakości łososia. Łosoś w tym daniu to rzecz najważniejsza i powinien być naprawdę wartościowy, by podnieść walory smakowe tych placków. Do tego placki ziemniaczane są bezglutenowe na mące ryżowej, więc idealne danie dla osób z nietolerancją glutenu. Zapraszam. 

placki, ziemniaki, placki ziemniaczane, losos, obiad, bernika, bezglutenowe, bez glutenu, kulinarny pamietnik

Placki ziemniaczane (bezglutenowe) z serkiem i łososiem

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka 
  • 4 łyżki mąki ryżowej lub ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka płaska soli
  • pieprz świeżo mielony
  • olej do smażenia
dodatki:
  • wędzony łosoś
  • serek śmietankowy
  • koperek

  

Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce do miski, trochę je odsączyć ze skrobi. Cebulę obrać i również zetrzeć do miski. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wbić jajka, wymieszać, dodać mąkę, sól i świeżo mielony pieprz. Ponownie całość wymieszać. Rozgrzać olej na patelni i układać łyżką porcje ciasta i smażyć na rumiane placki, w połowie je odwracając na drugą stronę. Zdjąć i odsączyć na papierowym rzeczniku z nadmiaru tłuszczu. 

Do serka można dodać posiekanych ziół koperku, natki pietruszki, albo doprawić go czosnkiem, pieprzem. 

Każdy placek posmarować serkiem, na to położyć pokrojonego wędzonego łososia. Posypać świeżo mielonym pieprzem i koperkiem. 




9 komentarzy:

  1. Placki ziemniaczane uwielbiam, w takiej wersji nie jadłam.
    Bardzo fajny pomysł. Łososia lubię, ale tylko w najlepszym wydaniu.
    Bardzo smacznie to danie wygląda, tylko robić i jeść.
    Dzięki :-)
    Irena - Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wędzonego łososia. Przygotowuję takie placki czasami, niekoniecznie w wersji bezglutenowej.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł, aby przygotować je w wersji bezglutenowej. Takich placów ziemniaczanych jeszcze nie próbowałam. Dziękuję za podsunięcie pomysłu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja rodzina uwielbia placki i jak się okazuje czasami też robiłam je z mąką ziemniaczaną, nie odróżniam za bardzo smaku bo ostatnio nie mogę trafić dobrych ziemniaków, ostatnio, kiedy chciałam zrobić wyszła jakaś słodka breja, podejrzewałam, że albo ziemniaki były przemarznięte (dziwne, w lecie?) albo rodzaj nie taki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja tez nie lubię wędzonego łososia i dlatego nie robię tego dania ale placki ziemniaczane bardzo :) to danie fajne wyglada i można je serwować gościom o ile lubią łososia pod taką postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam to połączenie. Placki ziemniaczane pasują mi tutaj idealnie, a łososia wędzonego też lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię i placki i łososia choć cierpię po tym męki piekielnie 🤣 ale mówią, że raz się żyje! Jest 23.30 i nawet teraz wsunęłabym treściwą porcję!

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja takich placków ziemniaczanych nigdy nie jadłam. A uwielbiam zarówno placki jak i wędzonego łososia - muszę spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja jeszcze placków w takiej wersji nie jadłam. Wszystko wygląda bardzo apetycznie, więc przy najbliższej okazji wypróbuję. Zawsze to jakaś odmiana 🙂

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger