Azjatycka zupa z pierożkami i krewetkami

Azjatycka zupa z pierożkami i krewetkami to moja wariacja na temat tajskich zup. To takie połączenie tajskiego ramenu, zup curry, moje smaki wzorowane na tym co jedliśmy w Azji w oparciu o mleczko kokosowe. Jednak głównym elementem tej zupy są pierożki wonton, które pokazałam wam jakiś czas temu. To właśnie pod nie powstała ta zupa. Dodatków jest niewiele, to pierożki i krewetki. Zupa jest syta, smaczna, pikantna, ale to oczywiście zależy ile dodacie do niej ostrych przypraw. Dla nas to idealny, weekendowy, jednogarnkowy obiad, który przenosi nas ponownie do Tajlandii. 

zupa, azja, pierozki, dimsum, krewetki, curry, obiad, tajska, chinska, mleczko kokosowe, bernika, kulinarny pamietnik

Azjatycka zupa z pierożkami i krewetkami

  • 1-2 łyżki sambal oelek (w zależności jak ostro chcecie)
  • 2 szalotki lub 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kawałek imbiru ok 2 cm
  • 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
  • 1-2  łyżeczki czerwonej papryki ostrej (u mnie lekko pikantna papryka tunezyjska)
  • 1 łyżka mielonej kolendry (można utłuc ziarna w moździerzu) 
  • 1 łyżka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 łyżka oleju roślinnego lub rzepakowego
  • 1 puszka mleczka kokosowego 
  • 750 ml bulionu z kurczaka lub kaczki
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka jasnobrązowego cukru
  • sól do smaku
  • sok z limonki
dodatki:
  • makaron sojowy lub ryżowy (lub inny ulubiony)
  • krewetki
  • pierożki wonton z mięsem (z tego przepisu)
  • jajka
  • cebulka dymka
  • limonka


Czosnek i szalotkę obrać, posiekać. Imbir obrać i pokroić na plasterki. Sambal oelek, szalotkę, czosnek, imbir, kolendrę mieloną, kurkumę, paprykę, curry i 3 łyżki wody zmiksować lub zblendować do uzyskania gładkiej masy (gdy masa za gęsta dodać jeszcze 1-2 łyżki wody). 

Przygotować pierożki wg tego przepisu. Krewetki oczyścić, czyli zdjąć skorupki i wyciągnąć jelita. Opłukać.

W garnku rozgrzać olej. Dodać przygotowaną pastę i smażyć ciągle mieszając przez 4 minuty. Następnie wlać puszkę mleczka kokosowego i bulion. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 20-25 minut. Pod koniec dodać sos rybny, brązowy cukier, sok z limonki do smaku, wrzucić krewetki i gotować jeszcze 5 minut.

W międzyczasie gdy zupa się gotuje ugotować jajka na półtwardo. Obrać je i przekroić na pół.  

Makaron przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu w zależności jaki akurat macie. Ja miałam makaron ryżowy wstążki o szer. 5 mm. 

Złożenie zupy. Do misek nałożyć po porcji makaronu, kilka pierożków, połówki jajka, plaster limonki.  Wlać zupę. Posypać zieleniną, posiekaną papryczką chilli. Gotowe.

zupa, azja, pierozki, dimsum, krewetki, curry, obiad, tajska, chinska, mleczko kokosowe, bernika, kulinarny pamietnik

zupa, azja, pierozki, dimsum, krewetki, curry, obiad, tajska, chinska, mleczko kokosowe, bernika, kulinarny pamietnik


10 komentarzy:

  1. Super!!! będę zaglądać częściej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie! Chętnie skorzystam z Twojego przepisu <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam i cieszę się, daj znać czy smakowała.

      Usuń
  3. Bardzo pysznie. Mam ochotę na tę zupkę. Ale bym dorzuciła tu jeszcze duuużo kolendry...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O kolendra by tutaj pasowała, niestety w domu jej nie było.

      Usuń
  4. Taka zupka z kurkumą i curry to moje smaki. Ktewetki uwielbiam pod każdą postacią, więc przepis stworzony dla mnie. Dziękuję 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, to teraz tylko ją zrobić. pozdrawiam.

      Usuń
  5. Nigdy nie jadłam takiej zupy, aż chce się spróbować. Co prawda krewetki mi nie smakowały, ale może w tej zupie przypadną mi do gustu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można zamienić krewetki na kurczaka, zupa smaku nie zmieni, a może bardziej będzie przekonująca.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger