Sałatka z rostbefem

Sałatka z rostbefem to kolejny sposób jak wykorzystać ten soczysty kawałek mięsa, długo pieczony w niskiej temperaturze. Ostatnio była kanapka, dzisiaj jest sałatka. Córka połączyła ulubione swoje składniki, dodała sos vinegrette i wyszła jej kolorowa, pyszna propozycja na kolację. Oczywiście nie musicie się trzymać dokładnie przepisu, dajcie to co lubicie, rostbef pasuje do wielu rzeczy i fantastycznie łączy się z wieloma składnikami. 

salatka, rostbef, kolacja, przekaska, wolowina, wolne pieczenia, dieta, bernika, kulinarny pamietnik

Sałatka z rostbefem

  • rostbef w pieczony niskiej temperaturze (wg tego przepisu)
  • awokado
  • mix salat
  • pomidorki koktajlowe
  • kapary
sos winegret: 
  • 3 łyżki  wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 i 1/2 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki mielonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli


Rostbef proc na bardzo cienkie plasterki. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki. awokado obrać pokroić w kostkę, kapary duże pokroić na połówki. W misce ułożyć porcje sałaty, na to plastry rostbefu, pomidory, kapary i awokado.

Połączyć wszystkie składniki sosu w słoiku, przykryć szczelnie i mocno wstrząsnąć. Wlać do sałatki, wymieszać. 

salatka, rostbef, kolacja, przekaska, wolowina, wolne pieczenia, dieta, bernika, kulinarny pamietnik

salatka, rostbef, kolacja, przekaska, wolowina, wolne pieczenia, dieta, bernika, kulinarny pamietnik


6 komentarzy:

  1. Ależ kusisz tymi mięsem, widziałam pieczony w całości, pokazałam mężowi i kazał mi zrobić taki sam. Mnie za to bardziej zainteresowała ta sałatka. Jak zrobię takie mięso to dal siebie zrobię sałatkę. Fajnie tu u Ciebie. Pozdrawiam Olga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj podziękuj mężowi, fajnie że mu mój przepis przypadł do gustu. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Sałatka bardzo smakowita. Wszystko lubię, co w niej podałaś.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna sałatka, ależ zjadłabym taki soczysty rostbef. Aga.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger