Bezglutenowe pierozki wonton z miesem

Ostatnia nasza zachcianka to była azjatycka zupa jak z Tajlandii. Lubię przypominać sobie smaki z tamtej podróży, szczególnie zupę tom yum i jej różne odmiany. Dlatego postanowiłam ją zrobić na niedzielny obiad. Ale żeby nie było tak prosto postanowiłam jako dodatek zrobić wontony, które bardzo lubimy ale do tej pory sama nie odważyłam się ich zrobić. Żeby było trudniej to musiały być pierożki bezglutenowe, bo córka nie może teraz jeść glutenu, dlatego przeszukałam internet i znalazłam ten przepis na te pierożki. Okazało się że wcale nie są trudne, gorzej było z samym ich sklejeniem, bo daleko mi było do perfekcji. Ważne, że się ugotowały, nie rozpadły i smakowały wyśmienicie. Poza zupą zresztą też. 

bezglutenowe, pierozki, wonton, azjatyckie, obiad, mieso mielone, bernika, kulinarny pamietnik
Bezglutenowe pierożki wonton z mięsem

ciasto:

  • 100 g mąki ryżowej + około 35 g do podsypania podczas wałkowania
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 205 g wody
  • 12 g oleju kokosowego rafinowanego
nadzienie:
  • 200 g mięsa mielonego woł-wp 
  • natka pietruszki posiekana 
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki sosu rybnego 
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu chilli 
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli
przykładowy sos:
  • 100 ml sosu sojowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 dymka
  • 1/2 papryczki chili


Mięso wymieszać z przyprawami, dodać drobno posiekaną cebulkę i natkę pietruszki.

Ciasto: W rondelku o grubym dnie zagotować wodę. Do wrzątku wsypać mąkę ryżową. Zdjąć garnek z ognia i szybko wymieszać ciasto, by nie powstały grudki. Dodać olej kokosowy i wymieszać. Powstałe ciasto ma konsystencję budyniu. Przełożyć je na stolnicę, gdzie wysypana jest już mąka ziemniaczana. Całość dokładnie zagnieść, podsypując jeśli trzeba mąką ryżową. Ciasto mimo początkowych trudności, struktury faktycznie budyniowej, lekko klejącej się z czasem poddaje się i tworzy ładne ciasto do wałkowania. 

Podzielić je na dwie części i na stolnicy wysypanej mąką ryżową rozwałkować jedną część (drugą przykryć ściereczką) na ciasto grubości 2-3 mm. 

Powinno mieć kształt kwadratu, ale trudne to jest do osiągnięcia, więc jeśli wam nie wyjdzie to zostawcie tak jak jest i wycinajcie z niego potem kwadraty, a pozostałość wystarczy ponownie zagnieść i jeszcze raz rozwałkować. 

Do małej miseczki wlać trochę wody. Na każdy kwadrat łyżeczką nakładać porcje nadzienia.

Brzegi ciasta posmarować wodą i zlepić je tworząc sakiewki lub inny kształt. Ja większość zrobiłam w formie "trójkątnej szkatułki".


Ja czerpałam instrukcje co do kształtów pierogów z tej strony, dlatego mam zarówno sakiewki, ryby, sztabki, torebki. Nie wszystkie były idealne, ale jak na pierwszy raz to akurat nie dziwne. W trakcie tworzenia pierożków trzymać je przykryte pod ściereczką, żeby nie wysychały. Gdy pierwsze ciasto jest zrobione z drugim postąpić tak samo. Mi wyszło 25 szt. pierożków. 

 

Do woka wlać sporo wody, ale tyle by dolna półka bambusowego koszyczka, na której będą leżeć pierożki nie była zanurzona w wodzie. Każdą dolną część bambusowego parowaru wyłożyć kawałkiem papieru do wypieków, który wcześniej należy podziurkować wykałaczką (sporo tych dziurek), by para mogła się swobodnie przedostać do pierożków. Papier włożyć do koszyczka, delikatnie posmarować olejem, by pierożki nie przywarły. Ułożyć pierożki zachowując małe odległości między nimi. 

Przykryć i włożyć koszyczek do woka, w którym woda się ma gotować. Zmniejszyć ogień i gotować na parze około 10 minut. 


Jeśli ciasto będzie trochę grubsze to można wydłużyć czas do 12-15 minut. Nasze pierożki trafiły do gorącej zupy, dlatego 10 minut było idealnym czasem na ich uparowanie. 


Jeśli chcecie je zjeść z sosem to polecam ten. Na patelni podgrzać sos sojowy z cukrem, zredukować go do momentu aż zgęstnieje, a jego konstytucja będzie przypominać syrop. Wlać do miseczki, wymieszać z posiekaną dymką i chili. 

bezglutenowe, pierozki, wonton, azjatyckie, obiad, mieso mielone, bernika, kulinarny pamietnik

bezglutenowe, pierozki, wonton, azjatyckie, obiad, mieso mielone, bernika, kulinarny pamietnik

bezglutenowe, pierozki, wonton, azjatyckie, obiad, mieso mielone, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger