Domowy ajerkoniak - likier jajeczny

Ajerkoniak czyli domowy likier jajeczny. Zawsze uważałam, że to napój babciny, taki bardziej zniewieściały. Ale chyba po prostu musiałam do niego dorosnąć, bo dopiero od niedawna domowy ajerkoniak stał się stałym elementem naszych świąt i uroczystości domowych, a nawet stoi w lodówce bez okazji, czekając kiedy będę miała ochotę na jego kieliszeczek. Zawsze wydawało mi się że przygotowanie takiego likieru jest trudne i pracochłonne, nic bardziej mylnego. Kilka minut, troszkę cierpliwości i gotowe. Taki likier jajeczny pyszny jest nie tylko z kieliszka, ale to idealny dodatek do deserów lodowych, ciast np tortu pavlova, który wam ostatnio zaprezentowałam. To także super pomysł na prezent z okazji świąt czy urodzin.  

ajerkoniak, jajka, napoj, alkohol, impreza, bernika, likier, kulinarny pamietnik

Domowy ajerkoniak - likier jajeczny

  • 6 żółtek
  • 300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 200 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 250 ml wódki

 

Jajka sparzyć gorącą wodą, następnie starannie oddzielić żółtka od białek. Żółtka wbić do miski, dodać cukier, miksować aż masa stanie się prawie biała (powstanie kogel-mogel). Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, nożykiem wyskrobać ziarenka i dodać do masy jajecznej. Ponownie całość zmiksować. Następnie cienką strużką, ale nie przerywając miksowania, wlać mleko skondensowane. Gdy mleko połączyć się z masą, cały czas mieszając, ostrożnie wlewać alkohol (ważne jest tutaj, by robić to powoli, bo inaczej masa może się zwarzyć).

Gotowy ajerkoniak przelać do butelki i włożyć do lodówki. Likier jest gotowy już następnego dnia, jednak najlepiej smakuje po przegryzieniu się po około tygodniu. Jeśli likier będzie za gęsty po wyjęciu z lodówki, wystarczy go wyciągnąć na kilka minut przed nalaniem, by się ocieplił i był bardziej płynny. 



2 komentarze:

  1. Wieki nie piłam ajerkoniaku. Chętnie wypróbuje przepis, bo kiedyś moja babcia ajerkoniak domowy robiła i to był przepyszny likier. Ale przepisu nie zostawiła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam koniecznie, takie przepisy trzeba pielęgnować. Pozdrawiam.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger