Tort bezowy z kremem ajerkoniakowym

Uwielbiamy beze, szczególnie pavlovą, bo po pierwsze jest to idealna utylizacja białek zalegających w zamrażalniku, a po drugie i najważniejsze to jest genialne ciasto z minimalnej liczby składników. Do tej pory bezę łączyłam tylko z kremem śmietanowym i owocami. Tym razem postanowiłam zrobić wersję zimową, czyli bezowy tort z domowym ajerkoniakiem. Rany jakie to było pyszne ciasto. Wszystko co lubię: słodka beza, chrupiące płatki migdałów, krem i pyszny ajerkoniak. Wyszedł jeden z najlepszych tortów bezowych jakie do tej pory jadłam.

tort, beza, ajerkoniak, urodziny, deser, ciasto, bernika, mascarpone, kulinarny pamietnik

Tort bezowy z kremem ajerkoniakowym

blaty bezowe:
  • 6 białek w temperaturze pokojowej
  • 300 g cukru drobnego
  • łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka mąki kartoflanej
krem ajerkoniakowy:
  • 500 g serka mascarpone 
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 
  • 150 ml likieru jajecznego - ajerkoniak
  • 2 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
  • płatki migdałów uprażone na suchej patelni
  • likier jajeczny - ajerkoniak

Rozgrzać piekarnik do 180 st.
Oddzielić białka od żółtek. Białka wlać do misy miksera i na maksymalnych obrotach ubić na sztywno. Pod koniec dodawać po łyżce cukru i ubijać. Do gotowej masy dodać mąkę kartoflaną i ocet winny. Wymieszać całość bardzo delikatnie.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze do pieczenia narysować 2 koła o średnicy 23 cm (1 beza na 1 blaszkę), rozdzielić masę między nie, wyrównać i wstawić obie blaszki do piekarnika rozgrzanego do 180ºC, a po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i suszyć bezy przez 90 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, lekko uchylić i zostawić do wystudzenia, najlepiej na całą noc.


Krem: Kremówkę ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone i całość zmiksować. Następnie wlać likier, cukier puder, ponownie dobrze miksować (nie za długo aby krem się zważył).

Na paterę lub talerz przełożyć delikatnie 1 blat bezowy, posmarować połową kremu ajerkoniakowego, posypać połową prażonych migdałów, przykryć drugim blatem bezowym, posmarować resztą kremu. 




Tort wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem wierzch posypać prażonymi płatkami migdałowymi i polać delikatnie jeszcze ajerkoniakiem. 

tort, beza, ajerkoniak, urodziny, deser, ciasto, bernika, mascarpone, kulinarny pamietnik

tort, beza, ajerkoniak, urodziny, deser, ciasto, bernika, mascarpone, kulinarny pamietnik

28 komentarzy:

  1. Ten tort wygląda obłędnie. Beza i ajerkoniak, namówiłaś mnie. Tylko trzeba by jeszcze zrobić ajerkoniak. A kupny chyba tez się nada?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, jeśli nie masz domowego to jak najbardziej. pozdrawiam.

      Usuń
  2. Pavlova to zawsze obłędnie smakuje; ja uwielbiam wersję z owocami, ale Twoja też pewnie pyszna 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tej pory tez robiłam głównie z owocami ale tym razem zaszalałam i to był strzał w dziesiątkę. Polecam.

      Usuń
  3. Mój ukochany australijski deser !!
    Oj jadłbym, a wagę schowała w szafie.
    Cudo kulinarne, wspaniały deser, uwielbiam z owocami :-)
    Irena -Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt Australii się udało. Dać światu taki deser którego pokochały miliony.

      Usuń
  4. Uwielbiam bezy, nawet robiłam, ale z twojego przepisu pewnie będzie lepsze bo u mnie to jak wyjdzie i w sumie jedna noc i nie ma, wyjadam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bosko i na pewno tak też smakuje. Ja nie mam niestety talentu do tortów, ale z przyjemnością spróbowałabym Twojego wypieku :) W szczególności, że bezę uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Talent się ma zawsze, czasami tylko nie wychodzi tak jakbyśmy chcieli. Uwierz mi ta beza tez do idealnych nie należy, ale jest umiejętnie zakamuflowana.

      Usuń
  6. Biorę w ciemno duże kawałki nawet się nie zastanawiam. Nigdy nie miałam odwagi wykonać bezy bo myślałam że będzie to raczej dysk do rzucania na igrzyskach olimpijskich. Ale kto wie może kiedyś się odważę. Przecudne ciacho ... I na pewno niewiele waży ,a co za tym idzie....nie idzie w tyłek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może i niewiele wazy ale swoje kalorie ma ;) napewno ci się uda, tez miałam obawy gdy pierwszy raz robiłam i miło się zaskoczyłam gdy wyszła.

      Usuń
  7. Normalnie artystyczne dzieło :) wyglada rewelacyjnie, a zdjęcia pierwsza klasa :) podsunęłaś mi super pomysł. Za parę dni moja córcia ma urodzinki, to będzie miała taki tort :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko zrob ajerkoniak bezalkoholowy ;) No chyba ze to tort będzie dla was.

      Usuń
  8. Strasznie popularne w UK,pewnie ze względu na wielka miłość z Australia. Latem świetnie pasuje jako ogrodowy deser. A owszem zjadłabym że smakiem. Kolejna kusicielka 😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W końcu to angielska królowa kuchni Nigella Lawson pavlovą rozpropagowała, gdyby nie jej programy nikt by w Polsce nie wiedział ze taki deser istnieje.

      Usuń
  9. ta Twoja beza śni mi się po nocach. Ale jak tylko skończy się faworkowo-pączkowy czas, biorę się za bezę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I bardzo dobrze, po karnawale tez cos słodkiego się należy.

      Usuń
  10. Ostatnio piełam podobną bezę. Ale wyszła gumowata i wstrętna ( robiłam na oko to się nie dziwię). Muszę skorzystać z twojego przepisu i mam nadzieję że jak się będę go trzymać to wyjdzie mi coś zjadliwego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z beza tak jest ze tu na oko się nie da Proporcje białek do cukru powinny być odpowiednio dobrane. Spróbuj, myśle ze ci wyjdzie tym razem napewno.

      Usuń
  11. Ten tort wygląda obłędnie. Jednak wolę sobie tylko na niego popatrzeć.

    Chyba jestem dziwna, bo nienawidzę bezy. Za słodkie to i zbyt mdłe dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie każdy jest fanem bezy i słodyczy, to fakt. Ale miło jak popatrzysz ;)

      Usuń
  12. Cudowny tort. A ja właśnie szukam wypieków na urodziny moich młodych. Co roku staram się zaawsze cos nowego przygotować, chętnie wypróbuję Twój torcik :) Mam nadzieje, ze wyjdzie mi taki pyszny jak Twój :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, na pewno wam będzie smakować. Pozdrawiam.

      Usuń
  13. Jak już będę mogła jeść takie pyszności, to chętnie wykorzystam przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeść jak jeść ale jeszcze znaleźć czas na upieczenie. z tym może być gorzej. ;)

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger