Placek bułgarski z mięsem mielonym i fetą

Nie mam pojęcia czy to faktycznie placek rodem pochodzący z Bułgarii, bo w sumie składniki nie wskazują konkretnie na ten kraj, równie dobrze może pochodzić z jakiejkolwiek innego kraju śródziemnomorskiego od Chorwacji począwszy a na Rumunii kończąc. Ale przepis, który znalazłam w necie taką nazwę nosił, więc kłócić się nie będę. Natomiast danie było smaczne, fajna alternatywa na nowe wykorzystanie mięsa mielonego. Nam smakowało nie tylko na obiad, czy na zimno na kolacje, to też może być fajna przekąska na spotkanie czy imprezę domowa. 

mieso mielone, obiad, feta, placek, zapiekanka, tarta, bernika, kulinarny pamietnik

Placek bułgarski z mięsem mielonym i fetą

  • 500 g mięsa mielonego (u mnie wołowe) 
  • 2 średnie cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 ml passaty pomidorowej 
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki czubrycy czerwonej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo mielony
  • olej do smażenia 
  • 100 g żółtego sera
  • 150 g sera feta (u mnie owczy grecki) 
  • 3 jajka 
  • opcjonalnie 3 łyżki bułki tartej 
  • natka pietruszki lub koperek do dekoracji


Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Rozgrzać patelnie z 1 łyżką oleju. Dodać cebule, podsmażyć, dodać mięso mielone, czosnek, paprykę, smażyć do zarumienienia. Następnie wlać passatę, dodać przecier, przyprawy, wymieszać. Dusić kilka minut do odparowania płynów. Masa ma być gęsta. Wystudzić.

Masę mięsną połączyć ze startym na tarce żółtym serem i jajkami. Opcjonalnie można dodać bułkę tartą. Wymieszać dokładnie.

Tortownicę (u mnie średnica 21) lub formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli firma jest silikonowa lub szklana nie trzeba niczym wykładać. Masę włożyć do przygotowanego naczynia, wyrównać. Wierzch posypać pokruszonym serem feta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 45 minut.

Przed podaniem posypujemy natką pietruszki lub koperkiem. Placek podawać pokrojony w trójkąty, np z kwaśną śmietaną lub sałatą. 


mieso mielone, obiad, feta, placek, zapiekanka, tarta, bernika, kulinarny pamietnik

mieso mielone, obiad, feta, placek, zapiekanka, tarta, bernika, kulinarny pamietnik

28 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis, podobne dania są popularne także w GCC, tam używa się głównie baraniny lub jagnięciny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z chęcią bym wypróbowała z innego mięsa ale ciężko o baraninę czy jagnięcinę w moim rejonie. Ale może się kiedyś uda.

      Usuń
  2. mniam, oj taki comfort food w pełni !

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupełnie wygląda jak ciasto. Przepis bomba. Będę robić na pewno ☺️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto, trochę jak pizza, a tu niespodzianka... mięso. Polecam.

      Usuń
  4. Wygląd bardzo ciekawie i apetycznie :) ciekawa tez jestem jak smakuję, bo my to lubimy takoe cudeńka :) dzieji za przepis, będę robić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam zrobić, szybko i pysznie i nie zwiedziecie się. Na zimno smakuje chyba nawet lepiej. Pozdrawiam.

      Usuń
  5. Jaki piękny i apetyczny placek 🙂 Zupełnie nie znany mi przepis, więc ukradam go😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A proszę bardzo. możesz kraść ile chcesz :)

      Usuń
  6. Ciekawy pomysł, zamiast nieśmiertelnych mielonych! Musze zrobić, ale zrobię z wieprzowiny na początek. Jestem pewna, że to będzie przebój.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nieśmiertelne mielone sprawdzają się zawsze, ale czasami trzeba wymyślić cos innego bo ile można ;)

      Usuń
  7. Nie ważne, czy ten placek bułgarski, czy nie.
    Dla mnie znakomity, bo lubię mielone mięso. Świetne składniki, takie moje smaki.
    Dzięki za przepis :-)
    Irena - Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i polecam zrobić. Jeśli lubicie mięso mielone to się nie zawiedziecie. Pozdrawiam.

      Usuń
  8. Na pewno jest pyszny. Takie zpaieczone mięso z fetą i z innymi dodatkami zjadłabym z przyjemnością.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proste składniki ale w tym połączeniu to fajna nowość. Polecam.

      Usuń
  9. Świetny przepis! Spodziewałam się jakiegoś placka na cieście, a tu taka niespodzianka :) Zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Naprawde ciekawy przepis,ostatnio nawet zastanawiałam się czy kupić mięso mielone ale jakoś nie miałam robić kotletów a spaghetti tez jakoś mi nie leżało a tutaj proszę, zupełnie cos innego i niespodziewanego. Lubie takie eksperymenty kulinarne, z chęcią wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz bo ile można jeść spaghetti czy kotlety mielone ;) czas na zmiany! Pozdrawiam.

      Usuń
  11. Po samych składnikach mogę stwierdzić, że z pewnością smakuje obłędnie! Z chęcią skosztowałabym kawałeczek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam i dodam ze na zimno tez smakuje wybornie. Pozdrawiam.

      Usuń
  12. Składniki mnie fascynują i wykonanie również. Spróbuję, bo moja córka chce 😃 tylko że ona chce na zimno !

    OdpowiedzUsuń
  13. Coś co moje tygryski polubią <3 Dziękuję za podsunięcie pomysłu na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się ze mogłam zainspirować. Pozdrawiam.

      Usuń
  14. Czy do placka pasuje sos czosnkowy?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger