Muffinkowa zapiekanka z białymi kiełbaskami

Ciasto na wytrawne muffinki może się sprawdzić idealnie do stworzenia zapiekanki, czy też jednej dużej muffinki, do środka której możecie włożyć to na co macie ochotę. Ja miałam w domu kiełbaski białe, pomidorki i mozzarellę i tego właśnie użyłam do stworzenia pysznego obiadu. Do tego samo przygotowanie ciasta jest bardzo proste i szybkie, więc nawet osoby o niewielkich kulinarnych umiejętnościach spokojnie sobie poradzą. Polecam.

zapiekanka, muffinki, ciasto, kielbaski, tarta, bernika, kulinarny pamietnik, obiad


Muffinkowa zapiekanka z białymi kiełbaskami
  • 275 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 80 ml oleju
  • 300 ml maślanki
  • 2 łyżki majonezu 
  • 1 łyżeczka soli
  • oregano
dodatki:
  • białe cienkie kiełbaski
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • 1 kulka sera mozzarella



W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej wymieszać składniki mokre. Do mokrych składników dodać suche, całość wymieszać łyżką. Kiełbaski podsmażyć na oleju żeby się przyrumieniły, zdjąć z patelni i odsączyć na papierze.
Pomidorki przekroić na pół. Okrągłą niewielką formę (np do tarty lub tortownicę) posmarować olejem, posypać mąką, po czym wlać ciasto. Pomiędzy włożyć kiełbaski, które należy wcisnąć głęboko w ciasto. 

zapiekanka, muffinki, ciasto, kielbaski, tarta, bernika, kulinarny pamietnik, obiad

Na wierzchu ułożyć pomidorki, posypać oregano,  

zapiekanka, muffinki, ciasto, kielbaski, tarta, bernika, kulinarny pamietnik, obiad

przykryć plasterkami pokrojonej mozzarelli lub posypać startym serem. 

zapiekanka, muffinki, ciasto, kielbaski, tarta, bernika, kulinarny pamietnik, obiad

Wstawić do nagrzanego na 200 st piekarnika i piec 20 min.



 Wyjąć i odstawić aż zapiekanka wystygnie. Wtedy pokroić na kawałki. 

zapiekanka, muffinki, ciasto, kielbaski, tarta, bernika, kulinarny pamietnik, obiad

zapiekanka, muffinki, ciasto, kielbaski, tarta, bernika, kulinarny pamietnik, obiad

2 komentarze:

  1. Fantastyczny pomysł. Chętnie wypróbuje, bo mąż uwielbia białe kiełbaski.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Polecam bo to bardzo fajne danie dla amatorów kiełbasek. Pozdrawiam.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger