Ogórki kiszone w kamionce

Obowiązkowe latem i jesienią. Bogactwo witamin i flory bakteryjnej w jednym kamionkowym garnku. Niewiele pracy, kilka dni i ogórki są gotowe, domowe, pyszne kiszone. I mimo że uwielbiamy małosolne to polecam odrobinę więcej cierpliwości, by poczekać na ich lepszą, kiszoną wersję. 


Ogórki kiszone w kamionce
  • 2 kg małych ogórków gruntowych
  • gałązki kopru
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy rozgniecionych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • łyżka soli kamiennej na 1 litr wody
  • plaska łyżka cukru
  • liść chrzanu
  • kawałek korzenia chrzanu
  • liście porzeczki



Garnek umyć, osuszyć. Ogórki powinny twarde, świeże, zdrowe, o gładkiej powierzchni, proste (najwyżej lekko skrzywione), zielone bez skaz. Chrzan pokroić na kawałki, czosnek obrać i pokroić na plasterki. Ogórki należy umyć w wodzie, obciąć ogonki. Ogórki ułożyć bardzo ciasno w kamionkowym lub glinianym garnku, przekładając je czosnkiem, koprem, chrzanem i liśćmi porzeczki.  
Wodę zagotować w dużym garnku. Na każdy litr wody należy dodać 1 łyżkę soli kamiennej. Do gotującej się wody dodać sól, cukier, rozgniecioną gorczycę, ziele angielskie i wymieszać. Wodę trochę ostudzić, a następnie zalać ogórki. Garnek przykryć talerzykiem i obciążyć. Po 6 dniach będą gotowe. 

16 komentarzy:

  1. w kamionce wychodzą najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie pojawiła się pleśń i ogórki były miękkie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszystko zależy od jakości ogórków, pleśń w życiu nie pojawiła się na ogórkach ani mi ani mojej mamie, a robimy je od wielu lat, no chyba że ktoś je trzyma w cieple przez 2-3 tygodnie.

      Usuń
  3. Po jakim czasie garnek należy przełożyć w chłodne miejsce i ile można ogórki trzymać w takim garnku? Czy po jakimś czasie ogórki należy przełożyć do lodówki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kiszone będą po 6 dniach, ja wstawiam do lodówki po 4 dniach trzymania w cieple na blacie. ile można trzymać nie wiem, u mnie takie ogórki w tej kamionce max 7 dni i zostają zjedzone.

      Usuń
    2. po 48h sa jako małosolne potem coraz bardziej kiszone.zalewam od razu wrzątkiem

      Usuń
  4. Witam
    Jak bardzo ostudzić wodę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ma być letnia, żeby nie poparzyć ogórków.

      Usuń
  5. Świetny przepis, wyszły pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Moje się psują jak tylko otworzę garnek i zacznę jesc niewiem czy nie za ciepło czy zaduzo powietrza dostaja


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możliwe ze z ciepło. radze po 2 dniach przenieść do lodówki. może tam będzie lepiej.

      Usuń
  7. Zamknąć szczelnie kamionke talerzem?? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie musi być szczelnie, ja po prostu przykrywam talerzem.

      Usuń
  8. Dziękują za przepis. Wydaje się łatwy w wykonaniu (dopiero "startuję w słoikach/przetworach".
    Nie mam chrzanu możliwości żeby dostać/kupić. Czy bez chrzanu też mogę być? Wszystkie inne składniki mam.
    Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź.
    Pozdrawiam
    Ela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witam bez chrzanu nie będzie to już ten sam smak ale się ukiszą.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger