Makaron z pesto, pomidorami i fetą

Prosty przepis na makaron, czy jak kto woli sałatkę obiadową z zaledwie 4 składników. Wystarczy jakikolwiek makaron (u mnie razowy), pesto, może być kupne jeśli nie umiecie lub nie chcecie robić własnego, do tego pomidory i feta. Przygotowanie tego zajmie wam tyle ile ugotowanie makaronu, czyli jakieś max 10 minut. I już. Włożyć, wymieszać i się zajadać. Idealne danie w diecie, dla niezapowiedzianych znajomych, czy ekspresowy obiad do pudełka do pracy. Proporcje na 1 porcje większą lub 2 małe. 

makaron, feta, pomidory, salatka, obiad, wegetarianskie, insulinopornosc, dieta, razowy, bernika, kulinarny pamietnik

Makaron z pesto, pomidorami i fetą
  • 100 g makaronu razowego np penne lub spaghetti
  • 3-4 łyżki pesto bazyliowego (ja zrobiłam wg tego przepisu)
  • kilka pomidorków koktajlowych lub 2 duże pomidory
  • 50 g sera feta
  • bazylia



Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie (u mnie to 7 minut), odcedzić, włożyć do miski. Dodać pesto, wymieszać. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki, pomidory pokroić w kostkę. Fetę również pokroić w kostkę. Wszystko dodać do miski z makaronem i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać posiekaną bazylią. 

makaron, feta, pomidory, salatka, obiad, wegetarianskie, insulinopornosc, dieta, razowy, bernika, kulinarny pamietnik

makaron, feta, pomidory, salatka, obiad, wegetarianskie, insulinopornosc, dieta, razowy, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger