Sos grzybowy
Czy może być coś lepszego jesienią ze świeżo zebranych grzybów niż sos grzybowy? Taki sos idealnie dopełni każdy obiad, każde mięso jak krucha polędwiczka czy delikatna pierś z kurczaka uzyska wyjątkowy smak. Albo po prostu można go spałaszować z pajdą świeżego chleba na kolację lub wbić jajka i zrobić jajecznicę. Ja uwielbiam takie proste rozwiązania. Polecam.
Sos grzybowy
- 500 g grzybów - u mnie mieszanka: podgrzybki, kozaki
- 3 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml śmietanki słodkiej 30%
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- sól do smaku (ok ½ łyżeczki)
- pieprz świeżo mielony do smaku
- szczypta tymianku
- świeża natka pietruszki
Grzyby opłukać, pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek posiekać w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, czosnek, podsmażyć 2 minuty. Dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem, smażyć ok 15 minut, mieszając co jakiś czas, aż grzyby zmiękną. Do grzybów wlać obie śmietany, tymianek. Wymieszać, podgrzać przez kilka chwil. Jeśli sos jest za gęsty podlać odrobiną wody. Gotowy sos posypać posiekaną natką pietruszki.
Dzień dobry, do grzybów podczas smażenia proszę spróbować dodać roztartego w palcach rozmarynu. Przepis wypróbuję na pewno.
OdpowiedzUsuńWyglada smakowicie!
OdpowiedzUsuńmiło się czyta te wpisy!
OdpowiedzUsuńDziękuje. pozdrawiam.
Usuńfajnie tu ! Podoba mi się Twój styl pisania.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo. Pozdrawiam.
UsuńBardzo podoba mi się ten wpis.
OdpowiedzUsuńciekawy przepis, apetycznie to wygląda na pewno wypróbuję przepis w domu.
OdpowiedzUsuńWidzę, że tu królują smaki z dziecinnych lat, polecam.
OdpowiedzUsuńFajny i prosty przepis, godny polecenia.
OdpowiedzUsuń