Quesadilla z chilli con carne

Kto nie zna sztandarowego meksykańskiego dania jakim jest chili con carne? Prosta i pyszna potrawa. Ale żeby nie było nudno tym razem proponuje je w podać w innej formie niż zazwyczaj, czyli w zapiekanych plackach tortilli jako quesadille. Myślę, że takie połączenie wam przypadnie do gustu. Wystarczy duża patelnia np grillowa jak u mnie lub domowy grill. A obiad nie będzie już nudny.

quesadilla, chilli con carne, tortilla, mieso mielone, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

Quesadilla z chilli con carne

  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • papryczka chilli 
  • 1 łyżeczka przyprawy chilli
  • 1 łyżeczka przyprawy kmin rzymski (kumin) w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • puszka pokrojonych pomidorów (400g)
  • 1 czerwona papryka
  • 4 łyżki passaty pomidorowej
  • puszka czerwonej fasoli 
  • puszka kukurydzy
quasadilla:
  • duże tortille
  • żółty ser starty np gouda 
  • Opcjonalnie śmietana kwaśna, awokado


Na dużej patelni z przykrywką rozgrzać olej. Cebule pokroić w drobna kostkę i zeszklić na oleju, dodać czosnek drobno posiekany, chilli drobno pokrojone, chilli w proszku, kmin rzymski, oregano i mieszając smażyć przez minutę. Dodać mięso mielone, mieszając smażyć dalej. Gdy mięso się zrumieni, wlać pomidory z zalewą i passate (w razie potrzeby uzupełnić sos wodą lub bulionem wołowym). Dodać paprykę pokrojoną w kostkę. Doprawić sos solą oraz pieprzem. Przykryci gotować przez 30 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać odsączoną fasolę, kukurydzę,  gotować razem jeszcze 5 minut. Sos ma być gesty, żeby się nie wylewał z tortilli. 


Na patelni lub grillu położyć jedną tortillę, posypać tartym serem, rozlozyc na całości porcje chilli, posypać serem i przykryć drugą tortillą (jeśli robimy na grillu to przykryć klapę z grilla). 

Jeśli smażymy na patelni, to smażyć kilka minut aż spód się troszkę zarumieni. Przykryć dużym talerzem, odwrócić patelnię, żeby tortilla znalazła się na talerzu, patelnię postawić ponownie na piecyku i zsunąć tortille z talerza na patelnię, żeby się zarumieniła drugą stroną.

Gotową przełożyć na talerz, pokroić na kawałki. Jeśli robimy w grillu wystarczy zobaczyć czy jest odpowiednio przyrumieniona i zdjąć z grilla na talerz. 

Podawać na gorąco np ze śmietaną, plasterkami awokado lub guacamole


quesadilla, chilli con carne, tortilla, mieso mielone, obiad, bernika, kulinarny pamietnik



5 komentarzy:

  1. Pyszny pomysł. Na pewno spróbuję chili con carne w takiej wersji.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chili con carne bardzo lubimy, a ten przepis na pewno uatrakcyjni nasze menu. Ciekawy przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. W tej wersji Jeszcze nie próbowałam! Czuję się bardzo zachęcona! Bardzo ciekawy pomysł i przepis godny wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności. Mój mąż bardzo lubi takie dania, ja z resztą też. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepsze danie kuchni meksykańskiej. Sera nigdy za dużo :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger