Polędwica wołowa w kremowym sosie z krewetkami

Co powiecie na połączenie klasycznej polędwicy wołowej z krewetkami w pysznym kremowym sosie śmietanowym? Bo to co prawda nie jest rzecz oczywista ale owoce morza kochają dobre mięso. Ciekawi co mi z takiego połączenia wyszło? I zapewniam, że to był naprawdę pyszny obiad. Zapraszam zatem po przepis. 

poledwica, wolowina, krewetki, obiad, bernika, owoce morza, kulinarny pamietnik

Polędwica wołowa w kremowym sosie z krewetkami 

  • 600 g polędwicy wołowej cygańskiej
  • grubo mielony czarny pieprz
  • sól
  • łyżka oleju rzepakowego
  • igiełki świeżego rozmarynu
  • 200 g krewetek (np mrożonych)
  • 2 łyżki masła  
  • 150 ml śmietany kremówki 
  • 50 g sera parmezan startego 
  • sok z 1/2 limonki
  • świeżo mielone chilli
  • pomidorki koktajlowe cherry 
  • natka pietruszki 

Polędwicę wołową osuszyć i obtoczyć solidnie w grubo mielonym pieprzu i drobno pokrojonym rozmarynie. 


Następnie rozgrzać  mocno patelnię z olejem rzepakowym i smażyć mięso z dwóch stron – po 3-4 minuty z każdej strony.


Mięso przełożyć do garnka lub jeśli mamy patelnię, którą można włożyć do piekarnika to mięso z tą patelnią włożyć do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec bez przykrycia, bez przewracania około 10-12 minut. Mięso wyjąć z piekarnika. przykryć, odstawić na około 7 minut, aby mięso odpoczęło. Następnie posolić i pokroić na cienkie plastry. 


W międzyczasie gdy mięso odpoczywa przygotować krewetki i sos. Krewetki jeśli mają pancerzyki to je z nich obrać i wyciągnąć jelito. Następnie włożyć krewetki na rozgrzaną patelnię z łyżką masła, posypać solą i pieprzem. Smażyć po minucie z każdej strony. Zdjąć z patelni i odstawić na bok. Patelnię z sosem, który powstał ze smażenia postawić ponownie na ogień, dodać łyżkę masła, mieszać aż się masło roztopi, wlać śmietanę, dodać starty parmezan, wymieszać, doprawić całość sokiem z limonki, mielonym chilli, natką pietruszki, pieprzem. Do gotowego sosu włożyć krewetki i kilka pomidorków koktajlowych. Podgrzewać przez 2 minuty. 

Plastry polędwicy ułożyć na talerzu, polać sosem, obok ułożyć krewetki i pomidorki. Całość posypać natką pietruszki i posypać świeżo mielonym pieprzem. Smacznego. 

poledwica, wolowina, krewetki, obiad, bernika, owoce morza, kulinarny pamietnik


5 komentarzy:

  1. Jestem jak najbardziej za tymi smakami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, wiec to danie idealne da ciebie. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Alez piękny kawał mięsa :) już wiedzę mojego meza jak się zajada taką polędwica :) ale sobie narobiłaś apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę sie ze to danie wywarło takie wrażenie bo tak właśnie miało być.

      Usuń
  3. Wygląda pysznie ale proponuję używać polędwicy wołowej a nie polędwicy cyganskiej która ją tylko udaje i ma zupełnie inną strukturę

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger