Bandurjanki – podkarpackie placki ziemniaczane z twarogiem
Dzisiaj zapraszam na placki ziemniaczane inne niż wszystkie, bo z dodatkiem twarogu. Danie to pochodzi z Podkarpacia - przepis kuchni bojkowskiej - i w pełnej, oryginalnej wersji powinny być jeszcze przełożone sałatka z warzyw i śmietany. A jako że lubię wszelkie wersje placków ziemniaczanych to nie mogłam sobie odmówić ich przygotowania. Jedyne co zmieniłam to użyłam twarogu wędzonego i nie podałam ich z tą sałatką. Ale następnym razem zrobię pełną wersję. Przepis znaleziony dawno temu w jakiejś gazetce kulinarnej.
Bandurjanki – podkarpackie placki ziemniaczane z twarogiem
- 500 g ziemniaków
- 150 g twarogu (u mnie wędzony)
- 1 jajko
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- pieprz do smaku
- tłuszcz do smażenia
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Odsączyć trochę skrobię. Cebulę obrać i również zetrzeć do ziemniaków. Dodać jajko, mąkę oraz pokruszony ser. Doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowany lub dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystko wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, wkładać porcje ciasta łyżką formując niewielkie placuszki. Smażyć z obu stron do zrumienienia. Można podać ze śmietaną lub z sałatką warzywną (pomidor, ogórek, rzodkiewka) w śmietanie.
Takie placki bym zjadła, oj nawet bardzo :) wyglądają bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńPoleca, sa naprawdę dobre. ten wędzony twaróg dodaje dodatkowo smaku.
UsuńWyglądają super, muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńKoniecznie, polecam bo to proste, szybkie i tanie danie.
UsuńŚwietne, apetyczne placki ziemniaczane <3!
OdpowiedzUsuńDziękuje i pozdrawiam.
UsuńFajne i ciekawe pomysły, lubię takie blogi z pisane z pasją.
OdpowiedzUsuń