Bandurjanki – podkarpackie placki ziemniaczane z twarogiem

Dzisiaj zapraszam na placki ziemniaczane inne niż wszystkie, bo z dodatkiem twarogu. Danie to pochodzi z Podkarpacia - przepis kuchni bojkowskiej - i w pełnej, oryginalnej wersji powinny być jeszcze przełożone sałatka z warzyw i śmietany. A jako że lubię  wszelkie wersje placków ziemniaczanych to nie mogłam sobie odmówić ich przygotowania. Jedyne co zmieniłam to użyłam twarogu wędzonego i nie podałam ich z tą sałatką. Ale następnym razem zrobię pełną wersję. Przepis znaleziony dawno temu w jakiejś gazetce kulinarnej. 

placki, twarog, podkarpacie, kuchnia polska, twarog wedzony,bernika, kulinarny pamietnik,obiad, ziemniaki,

Bandurjanki – podkarpackie placki ziemniaczane z twarogiem
  • 500 g ziemniaków
  • 150 g twarogu (u mnie wędzony)
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
  • 1 ząbek czosnku lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • tłuszcz do smażenia


Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Odsączyć trochę skrobię. Cebulę obrać i również zetrzeć do ziemniaków. Dodać jajko, mąkę oraz pokruszony ser. Doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowany lub dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystko wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, wkładać porcje ciasta łyżką formując niewielkie placuszki. Smażyć z obu stron do zrumienienia. Można podać ze śmietaną lub z sałatką warzywną (pomidor, ogórek, rzodkiewka) w śmietanie.

placki, twarog, podkarpacie, kuchnia polska, twarog wedzony,bernika, kulinarny pamietnik,obiad, ziemniaki,


placki, twarog, podkarpacie, kuchnia polska, twarog wedzony,bernika, kulinarny pamietnik,obiad, ziemniaki,


7 komentarzy:

  1. Takie placki bym zjadła, oj nawet bardzo :) wyglądają bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poleca, sa naprawdę dobre. ten wędzony twaróg dodaje dodatkowo smaku.

      Usuń
  2. Wyglądają super, muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, polecam bo to proste, szybkie i tanie danie.

      Usuń
  3. Świetne, apetyczne placki ziemniaczane <3!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne i ciekawe pomysły, lubię takie blogi z pisane z pasją.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger