Kurczak po koreańsku
Jak zapewne wiecie kocham kuchnie azjatycka, do tego ostatnio namiętnie oglądam kryminalne seriale koreańskie, w których jedzą przepyszne rzeczy, od których robię się zaraz głodna. Dlatego postanowiłam przygotować kurczaka po koreańsku, którym to zachwyca się tyle ludzi. Zrobiłam go wg przepisu z termomiksa, dlatego różni się od przepisów w necie, ale zdecydowanie ma lepszy smak, bardziej wyrazisty, słodko-kwaśny, klejący się sos. To jedno z naszych ulubionych dań. Zamiast piersi z kurczaka możecie także użyć skrzydełek, wychodzą równie pyszne. Polecam każdemu, zakochacie sie w nim.
Kurczak po koreańsku
- 600-700 g piersi z kurczaka
- 2-3 ząbki czosnku
- 10 g korzenia imbiru
- 70 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 5 ząbków czosnku
- 10 g korzenia imbiru, świeżego
- 50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 4 łyżki octu ryżowego
- 4 łyżki miodu
- 1-2 łyżeczki koreańskiej pasty chili gochujang (lub ½ łyżeczki suszonych płatków chili lub 1 łyżka sosu chili lub 1 łyżka sosu sriracha) w zależności do tego jaki ostry ma być
- 3 łyżki ketchupu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego z prażonych ziaren sezamu
- 200 g ryżu basmati
- olej do głębokiego smażenia
- ziarna białego sezamu
- szczypior
Piersi z kurczaka pokroić w dużą kostkę (ok 3-4cm). Imbir obrać i zetrzeć tarce lub rozdrobnić w malakserze. Czosnek bardzo dbano posiekać lub tez rozdrobnić. W misce wymieszać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, sól, pieprz, proszek do pieczenia, imbir i czosnek. Włożyć do tego kawałki kurczaka i dokładnie je obtoczyć w panierce. Odstawić na czas przygotowywania sosu. Przed smażeniem, gdyby mięso się posklejało to je rozdzielić i jeszcze raz każdy kawałek obtoczyć w mące.
Przygotować sos: czosnek i imbir bardzo drobno posiekać (rozdrobnić). Włożyć do niewielkiego garnka. Dodać wszystkie pozostałe składniki sosu, wymieszać. Zagotować całość na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować 5 minut, również mieszając co jakiś czas. Gotowy sos przelać do miski, przykryć by nie ostygł.
W tym samym czasie ugotować ryż wg wskazań na opakowaniu. Odstawić pod przykryciem, żeby nie ostygł.
W głębokiej patelni rozgrzać olej do smażenia, tak około 2-3 cm wysokości. Do gorącego oleju wkładać porcjami mięso w mącznej panierce. Smażyć na rumiano przez 3-4 minuty. Mięso wyjąć na talerz na papierowe ręczniki, aby je odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Następnie przełożyć do sosu i dokładnie wymieszać. Wsypać łyżkę ziaren sezamu, wymieszać.
Porcje ryżu wyłożyć na talerze, na wierzchu ułożyć kurczaka z sosem, posypać sezamem (można go wcześniej podprażyć) i posiekanym szczypiorem.
Twoje kulinarne inspiracje, często przeplatają się z moimi pasjami do kultury różnych krajów. Tym razem danie z kurczaka przypomniało mi o jednej z moich ulubionych kawiarni w stylu koreańskim. Pamiętam, jak przy jednym z tradycyjnych stolików, z niskimi nogami, otoczonym poduszkami, siedziałam z przyjaciółką, próbując podobnego dania z kurczaka. Wnętrze lokalu oddawało tradycyjny klimat Korei. Ciemne drewniane meble, tradycyjne dekoracje oraz subtelne oświetlenie z papierowych lamp. To właśnie tam pierwszy raz zakochałam się w tym daniu. Twoja wersja przepisu wydaje się nawet bardziej apetyczna niż ta, którą miałam okazję próbować. W najbliższym czasie na pewno skorzystam z tego przepisu i poczuję się jakbym znów siedziała przy tamtym stoliku, delektując się przepysznym kurczakiem. Dziękuję za tę kulinarną podróż.
OdpowiedzUsuńUwielbiam kuchnię azjatycką, a ten przepis na kurczaka po koreańsku wygląda wyjątkowo smakowicie. 😋
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńMniam, już bym zjadła chociaż dobiero 9 rano :D
OdpowiedzUsuńNic mi nie pozostaje jak tylko spróbować. Wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńKurczak wyśmienity, robiłam go nie raz z thermomixa pyszny polecam.
OdpowiedzUsuńTak przygotowany kurczak jest naprawdę pyszny, mój ulubiony. :)
OdpowiedzUsuń