Kurczak po koreańsku

Jak zapewne wiecie kocham kuchnie azjatycka, do tego ostatnio namiętnie oglądam kryminalne seriale koreańskie, w których jedzą przepyszne rzeczy, od których robię się zaraz głodna. Dlatego postanowiłam przygotować kurczaka po koreańsku, którym to zachwyca się tyle ludzi. Zrobiłam go wg przepisu z termomiksa, dlatego różni się od przepisów w necie, ale  zdecydowanie ma lepszy smak, bardziej wyrazisty, słodko-kwaśny, klejący się sos. To jedno z naszych ulubionych dań. Zamiast piersi z kurczaka możecie także użyć skrzydełek, wychodzą równie pyszne. Polecam każdemu, zakochacie sie w nim.

kurczak, piersi, drob, po koreansku, obiad, bernika, kulinarny pamietnik, azja, azjatycki

Kurczak po koreańsku

  • 600-700 g piersi z kurczaka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 10 g korzenia imbiru 
  • 70 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
sos:
  • 5 ząbków czosnku
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego
  • 50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 4 łyżki miodu
  • 1-2 łyżeczki koreańskiej pasty chili gochujang (lub ½ łyżeczki suszonych płatków chili lub 1 łyżka sosu chili lub 1 łyżka sosu sriracha) w zależności do tego jaki ostry ma być
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego z prażonych ziaren sezamu
dodatkowo:
  • 200 g ryżu basmati
  • olej do głębokiego smażenia
  • ziarna białego sezamu 
  • szczypior


Piersi z kurczaka pokroić w dużą kostkę (ok 3-4cm). Imbir obrać i zetrzeć tarce lub rozdrobnić w malakserze. Czosnek bardzo dbano posiekać lub tez rozdrobnić. W misce wymieszać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, sól, pieprz, proszek do pieczenia, imbir i czosnek. Włożyć do tego kawałki kurczaka i dokładnie je obtoczyć w panierce. Odstawić na czas przygotowywania sosu. Przed smażeniem, gdyby mięso się posklejało to je rozdzielić i jeszcze raz każdy kawałek obtoczyć w mące. 

Przygotować sos: czosnek i imbir bardzo drobno posiekać (rozdrobnić). Włożyć do niewielkiego garnka. Dodać wszystkie pozostałe składniki sosu, wymieszać. Zagotować całość na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować 5 minut, również mieszając co jakiś czas. Gotowy sos przelać do miski, przykryć by nie ostygł.

W tym samym czasie ugotować ryż wg wskazań na opakowaniu. Odstawić pod przykryciem, żeby nie ostygł.

W głębokiej patelni rozgrzać olej do smażenia, tak około 2-3 cm wysokości. Do gorącego oleju wkładać porcjami mięso w mącznej panierce. Smażyć na rumiano przez 3-4 minuty. Mięso wyjąć na talerz na papierowe ręczniki, aby je odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Następnie przełożyć do sosu i dokładnie wymieszać. Wsypać łyżkę ziaren sezamu, wymieszać. 

Porcje ryżu wyłożyć na talerze, na wierzchu ułożyć kurczaka z sosem, posypać sezamem (można go wcześniej podprażyć) i posiekanym szczypiorem. 




7 komentarzy:

  1. Twoje kulinarne inspiracje, często przeplatają się z moimi pasjami do kultury różnych krajów. Tym razem danie z kurczaka przypomniało mi o jednej z moich ulubionych kawiarni w stylu koreańskim. Pamiętam, jak przy jednym z tradycyjnych stolików, z niskimi nogami, otoczonym poduszkami, siedziałam z przyjaciółką, próbując podobnego dania z kurczaka. Wnętrze lokalu oddawało tradycyjny klimat Korei. Ciemne drewniane meble, tradycyjne dekoracje oraz subtelne oświetlenie z papierowych lamp. To właśnie tam pierwszy raz zakochałam się w tym daniu. Twoja wersja przepisu wydaje się nawet bardziej apetyczna niż ta, którą miałam okazję próbować. W najbliższym czasie na pewno skorzystam z tego przepisu i poczuję się jakbym znów siedziała przy tamtym stoliku, delektując się przepysznym kurczakiem. Dziękuję za tę kulinarną podróż.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kuchnię azjatycką, a ten przepis na kurczaka po koreańsku wygląda wyjątkowo smakowicie. 😋

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, już bym zjadła chociaż dobiero 9 rano :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Nic mi nie pozostaje jak tylko spróbować. Wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  6. Kurczak wyśmienity, robiłam go nie raz z thermomixa pyszny polecam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak przygotowany kurczak jest naprawdę pyszny, mój ulubiony. :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger