Kurczak po koreańsku
Jak zapewne wiecie kocham kuchnie azjatycka, do tego ostatnio namiętnie oglądam kryminalne seriale koreańskie, w których jedzą przepyszne rzeczy, od których robię się zaraz głodna. Dlatego postanowiłam przygotować kurczaka po koreańsku, którym to zachwyca się tyle ludzi. Zrobiłam go wg przepisu z termomiksa, dlatego różni się od przepisów w necie, ale zdecydowanie ma lepszy smak, bardziej wyrazisty, słodko-kwaśny, klejący się sos. To jedno z naszych ulubionych dań. Zamiast piersi z kurczaka możecie także użyć skrzydełek, wychodzą równie pyszne. Polecam każdemu, zakochacie sie w nim.
Kurczak po koreańsku
- 600-700 g piersi z kurczaka
- 2-3 ząbki czosnku
- 10 g korzenia imbiru
- 70 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 5 ząbków czosnku
- 10 g korzenia imbiru, świeżego
- 50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 4 łyżki octu ryżowego
- 4 łyżki miodu
- 1-2 łyżeczki koreańskiej pasty chili gochujang (lub ½ łyżeczki suszonych płatków chili lub 1 łyżka sosu chili lub 1 łyżka sosu sriracha) w zależności do tego jaki ostry ma być
- 3 łyżki ketchupu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego z prażonych ziaren sezamu
- 200 g ryżu basmati
- olej do głębokiego smażenia
- ziarna białego sezamu
- szczypior
Piersi z kurczaka pokroić w dużą kostkę (ok 3-4cm). Imbir obrać i zetrzeć tarce lub rozdrobnić w malakserze. Czosnek bardzo dbano posiekać lub tez rozdrobnić. W misce wymieszać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, sól, pieprz, proszek do pieczenia, imbir i czosnek. Włożyć do tego kawałki kurczaka i dokładnie je obtoczyć w panierce. Odstawić na czas przygotowywania sosu. Przed smażeniem, gdyby mięso się posklejało to je rozdzielić i jeszcze raz każdy kawałek obtoczyć w mące.
Przygotować sos: czosnek i imbir bardzo drobno posiekać (rozdrobnić). Włożyć do niewielkiego garnka. Dodać wszystkie pozostałe składniki sosu, wymieszać. Zagotować całość na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować 5 minut, również mieszając co jakiś czas. Gotowy sos przelać do miski, przykryć by nie ostygł.
W tym samym czasie ugotować ryż wg wskazań na opakowaniu. Odstawić pod przykryciem, żeby nie ostygł.
W głębokiej patelni rozgrzać olej do smażenia, tak około 2-3 cm wysokości. Do gorącego oleju wkładać porcjami mięso w mącznej panierce. Smażyć na rumiano przez 3-4 minuty. Mięso wyjąć na talerz na papierowe ręczniki, aby je odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Następnie przełożyć do sosu i dokładnie wymieszać. Wsypać łyżkę ziaren sezamu, wymieszać.
Porcje ryżu wyłożyć na talerze, na wierzchu ułożyć kurczaka z sosem, posypać sezamem (można go wcześniej podprażyć) i posiekanym szczypiorem.
Twoje kulinarne inspiracje, często przeplatają się z moimi pasjami do kultury różnych krajów. Tym razem danie z kurczaka przypomniało mi o jednej z moich ulubionych kawiarni w stylu koreańskim. Pamiętam, jak przy jednym z tradycyjnych stolików, z niskimi nogami, otoczonym poduszkami, siedziałam z przyjaciółką, próbując podobnego dania z kurczaka. Wnętrze lokalu oddawało tradycyjny klimat Korei. Ciemne drewniane meble, tradycyjne dekoracje oraz subtelne oświetlenie z papierowych lamp. To właśnie tam pierwszy raz zakochałam się w tym daniu. Twoja wersja przepisu wydaje się nawet bardziej apetyczna niż ta, którą miałam okazję próbować. W najbliższym czasie na pewno skorzystam z tego przepisu i poczuję się jakbym znów siedziała przy tamtym stoliku, delektując się przepysznym kurczakiem. Dziękuję za tę kulinarną podróż.
OdpowiedzUsuńUwielbiam kuchnię azjatycką, a ten przepis na kurczaka po koreańsku wygląda wyjątkowo smakowicie. 😋
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńMniam, już bym zjadła chociaż dobiero 9 rano :D
OdpowiedzUsuńNic mi nie pozostaje jak tylko spróbować. Wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńKurczak wyśmienity, robiłam go nie raz z thermomixa pyszny polecam.
OdpowiedzUsuńTak przygotowany kurczak jest naprawdę pyszny, mój ulubiony. :)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie bardzo lubię takie smaki
OdpowiedzUsuńUwielbiam kuchnię azjatycką! Ten kurczak po koreańsku wygląda mega smacznie. .
OdpowiedzUsuńJeszcze nie miałam okazji takiego spróbować, a wygląda pysznie! Podoba mi się dodatek białego sezamu.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że z piersi indyka będzie równie smaczny.
OdpowiedzUsuńTwój opis krok po kroku przepisu jest bardzo pomocny, szczególnie dla tych, którzy próbują przygotować to danie po raz pierwszy. Dziękuję za inspirację.
OdpowiedzUsuńTotalnie moje smaki i chętnie wypróbuje Twój przepis!
OdpowiedzUsuńKusi żeby spróbować.
OdpowiedzUsuńKuchni koreańskiej nie próbowałam. Ten kurczak wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńOrientalne smaki pyszne. Sama nie robiłam takiego kurczaka
OdpowiedzUsuńWłaśnie mi przypomniałaś, że kiedyś jadłam podobny w foodtrucku, ale nie byłam w stanie samodzielnie odtworzyć przepisu. Skorzystam z Twojego!
OdpowiedzUsuńRównież lubię kuchnie i kino koreańskie.
OdpowiedzUsuńNie robiłam nigdy takiego kurczaka. Przyznam że pięknie i smacznie wygląda
OdpowiedzUsuńKuchnia azjatycka jest bardzo ciekawa i pyszna. Tego kurczaka już robiłam
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny. Nie gotowałam nigdy takiego
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie
OdpowiedzUsuńPrzyznam że nigdy nie jadłam takiego kurczaka
Kuchnia azjatycka ma coś w sobie. Kurczak wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńKoreańska kuchnia zawsze mnie ciekawiła. Niestety nie potrafię tak dobrze gotować.
OdpowiedzUsuńWarto próbować nowych smaków. Do kuchni azjatyckiej przymierzam się od jakiegoś czasu.
OdpowiedzUsuńPycha, 😍 dawno nie gotowałam takiego kurczaka.
OdpowiedzUsuńNic dodać nic ująć. Idealny 😍
OdpowiedzUsuńBardzo lubię koreańskie potrawy. Tego kurczaka robię regularnie.
OdpowiedzUsuńNa pewno warto spróbować tej kuchni.
OdpowiedzUsuńZawsze ciekawiła mnie kuchnia koreańska. Musiałabym spróbować tego kurczaka.
OdpowiedzUsuńKurczak na pewno jest pyszny. Chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuń