Babka kawowa
Tę babkę robiłam na Wielkanoc 2 lata temu, ale jakoś się nie złożyło i przepis leżał w moim małym archiwum, stąd zdjęcia odbiegają trochę od obecnych. Ta babka to ostatnia propozycja na tegoroczne święta. Jest delikatna, kawowa z dużymi wyczuwalnymi kawałkami czekolady, więc ucieszy jej smakoszy. Polecam.
Źródło.
Babka kawowa
- 150 g masła
- 150 g cukru
- szczypta soli
- 4 jajka
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 300 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g czekolady kawowej
lukier:
- sok z 1/2 cytryny
- cukier puder
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać w kubku dokładnie z kawą, aż kawa się rozpuści. Miękkie masło trzeć mikserem z połową cukru i szczyptą soli na puszystą masę. Miksując dodawać stopniowo jajka z kawą.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wmieszać delikatnie do masy.
Osobno ubić białka jajek na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo resztę cukru. Pianę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Czekoladę posiekać na małe kawałki. Wsypać czekoladę i delikatnie całość wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na babkę, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 45- 50 minut. Sprawdzić patyczkiem czy gotowa.
Babkę wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia. Następnie wyjąć z formy i przełożyć na kratkę. Zrobić polewę: Wymieszać sok z cytryny z cukrem pudrem, dosypując go stopniowo, aż uzyskamy lukier odpowiedniej dla siebie gęstości. Polać babkę lukrem.
Tyyle tych babek wszędzie ;p
OdpowiedzUsuńto prawda ;)
Usuń