Quasadilla z chrupiącymi kawałkami kurczaka

Domowy fast food w meksykańskim stylu to quesadilla, czyli na szybko zapiekana tortilla z farszem jaki sobie wymyślicie. Robiłam już wielokrotnie w różnych kombinacjach, bo możliwości do jej nadzienia jest bez liku i tym razem postanowiłam wykorzystać kawałki kurczaka w stylu kfc w chrupiącej panierce.  Użyłam jako dodatków tego co było akurat w lodówce, czyli ogórków konserwowych, paprykę i cebulę. Wyszedł pyszny i syty obiad, pyszny fast food, ale nie dla odchudzających się. Polecam. 

quasadilla, kurczak, kfc, panierka, tortilla, obiad, zapiekanka, bernika, kulinarny pamietnik


Quasadilla z chrupiącymi kawałkami kurczaka

kąski z kurczaka:
  • 2 piersi z kurczaka (niewielkie tak do 350 g)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  • mąka ziemniaczana
  • olej do smażenia
quasadilla dodatki:
  • tortilla pszenna (u nas 6 szt na 3 osoby)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryka czerwona 
  • mini ogórki konserwowe
  • cebulka dymka
  • starty żółty ser (dobrze topiący się np gouda)
  • keczup
  • majonez




Przygotować mięso. Mięso pokroić na kawałki np w paski. Do miski wlać mleko, wbić jajko, dodać mąkę pszenną oraz przyprawy. Wszystko dokładnie zmiksować (wymieszać). Przyprawy możecie zmienić wg własnych upodobań. Mięso włożyć do zalewy. Odstawić na 30-60 min. Na patelni rozgrzać olej, najlepiej tyle, żeby mięso smażyło się prawie w nim zanurzone. 
Do miski lub na głęboki talerz wysypać mąkę ziemniaczaną. Kawałki kurczaka wyjmować po kolei z zalewy,  wkładać do mąki ziemniaczanej, dokładnie w niej panierować mięso, a następnie wkładać do gorącego oleju. Smażyć kilka minut, aż mięso się przyrumieni i będzie miało chrupiącą panierkę.  Odłożyć na bok. 

Cebulę pokroić na plasterki, paprykę czerwoną w słupki. Ogórki można dać w całości jeśli są malutkie, większe pokroić na kawałki. 

Rozgrzać dużą patelnię (taką żeby zmieściła się na niej tortilla) lub grilla elektrycznego. Na patelni lub grillu położyć jedną tortillę, posmarować keczupem i majonezem. Na niej rozłożyć równomiernie porcje kawałków kurczaka, plasterki cebuli, kawałki papryki, ogórki, posypać posiekaną dymką, można polać jeszcze np keczupem i posypać startym serem. Można oczywiście dodać inne dodatki wg własnego gustu i smaku. Przykryć drugą tortillą.  
Jeśli smażymy na patelni, to smażyć kilka minut aż spód się troszkę zarumieni, a ser w środku roztopi i sklei całość. Przykryć dużym talerzem, odwrócić patelnię, żeby tortilla znalazła się na talerzu, patelnię postawić ponownie na piecyku i zsunąć tortille z talerza na patelnię, żeby się zarumieniła z drugiej strony. Jeśli smażymy na grillu elektrycznym wystarczy drugą górną tortillę docisnąć klapą z grilla. 
Gotową quasadille przełożyć na talerz, pokroić na kawałki. Jeśli robimy w grillu wystarczy zobaczyć czy jest odpowiednio przyrumieniona i zdjąć z grilla na talerz. Można podawać z guacamole lub jakimś smakowym sosem. 


quasadilla, kurczak, kfc, panierka, tortilla, obiad, zapiekanka, bernika, kulinarny pamietnik

quasadilla, kurczak, kfc, panierka, tortilla, obiad, zapiekanka, bernika, kulinarny pamietnik

1 komentarz:

  1. Ktoś tu bardzo się stara, żeby było wiele fajnych i ciekawych pomysłów do analizy.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger