Czekoladowe ciasto z cukinią

Pierwszy raz ciasto czekoladowe z cukinii robiłam w 2011 r, gdy zobaczyłam je w programie Nigelli Lawson. Od tego czasu robię regularnie, bo jest pyszne, mocno czekoladowe, wilgotne i proste w przygotowaniu. Sięgam po różne wersje tego ciasta i różne przepisy z internetu, tym razem skorzystałam ze strony I love bake. Polecam tę przepisy, bo wypieki z nich wychodzą naprawdę udane. 




Czekoladowe ciasto z cukinią
  • 1 i 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 3 duże jajka
  • 1 i  1/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju np. rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki startej cukinii
  • szczypta soli
polewa:
  • 60 ml śmietanki kremówki 30%
  • 60 g gorzkiej czekolady


Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach, odcisnąć z nadmiaru wody. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać ekstrakt z wanilii, następnie stopniowo wlewać olej cały czas miksując na średnich obrotach. Dodać startą cukinię i ponownie całość wymieszać. Mąkę przesiać razem z kakao, sodą, solą i proszkiem do pieczenia, dodać wszystko do ciasta i wymieszać dużą łyżką do połączenia się składników. Na koniec wmieszać posiekaną czekoladę.
Keksówkę o wymiarach około 12×28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec przez około 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i zostawić do wystudzenia.
Polewa. Kremówkę podgrzać i dodać kawałki czekolady, wymieszać aż się rozpuści i posmarować nią ciasto.



6 komentarzy:

  1. Wygląda super ❤ ciekawe, czy wyszłoby z mąką pełnoziarnistą...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, pewnie by wyszło ale byłoby bardziej twarde, zwarte. Nie tak delikatne i puszyste.

      Usuń
  2. Wiele razy widziałam przepisy na ciasto z cukinią, ale do tej pory się nie odważyłam na ich wypróbowanie. To ciacho wygląda bombowo więc chętnie zrobię. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekłam te ciasto bardzo smaczne wilgotne rozpływa się w ustach.Polecam

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger