Dutch baby wytrawny z łososiem

Proste i pyszne a jednocześnie wyjątkowe śniadanie to naleśnik dutch baby. Możecie go przygotować albo na słodko albo na wytrawnie. Dzisiaj wybór padł na śniadanie na wytrawnie, a składniki wybrała do niego córka, więc zjadła to co lubi. I nie mogło na nim zabraknąć tym razem wędzonego łososia. Polecam bawić się smakami szczególnie przy komponowaniu naleśników. 


dutch baby, nalesnik, losos, sniadanie, patelnia, pomidory, jajka, bernika, kulinarny pamietnik


Dutch baby, czyli wytrawny naleśnik z łososiem
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka 
  • sól szczypta
  • pieprz świeżo mielony szczypta
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki oregano
nadzienie:
  • pasta z ciecierzycy  z cebulką np Wawrzyniec lub pesto (w zależności kto co lubi)
  • mini kulki sera mozzarella
  • pomidorki koktajlowe 
  • plasterki łososia wędzonego 
  • jajko
  • awokado
  • natka pietruszki
  • olej smakowy np Kujawski




Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Żeliwną patelnię włożyć od razu do piekarnika, aby się tam rozgrzała.
W misce wymieszać mąkę, sól i pieprz. W osobnej misce wymieszać jajka i mleko, zioła.  Składniki suche dodać do mokrych i dokładnie wymieszać. Ja zrobiłam to mikserem. 
Rozgrzaną patelnię wyjąć z piekarnika, położyć masło, poczekać aż się rozpuści dokładnie smarując nim zarówno dno, jak i boki patelni. Następnie wlać na patelnię ciasto i włożyć ponownie do piekarnika. Naleśnik piec ok. 20 minut, aż nabierze złotego koloru, a jego boki urosną.

dutch baby, nalesnik, losos, sniadanie, patelnia, pomidory, jajka, bernika, kulinarny pamietnik

Po tym czasie wyjąć z piekarnika, poczekać aż boki lekko opadną, następnie dno posmarować pastą z ciecierzycy lub pesto, ułożyć kulki mozzarelli, wbić jajko i ponownie włożyć naleśnik do piekarnika. Piec około 15 minut, aż białka się zetną a jajko będą ugotowane do pożądanej konsystencji. Gotowy naleśnik wyjąć z piekarnika, na wierzchu ułożyć kawałki łososia, połówki pomidorów koktajlowych, plasterki awokado. Całość posypać posiekaną natką.  Podawać natychmiast, dopóki jest ciepły.

dutch baby, nalesnik, losos, sniadanie, patelnia, pomidory, jajka, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger