Sezamowa pasta z bobu z raitą i tortillą

Szukacie pomysłu na letnią przekąskę, szczególnie na spotkanie ze znajomymi lub do wieczornego siedzenia na tarasie lub na piknik? Polecam dzisiejszy przepis. U mnie co prawda wyszło to tak przy okazji czyszczenia lodówki, więc danie jest w stylu zero waste, ale jak dobrze pokombinujecie to pewnie większość składników i u was się znajdzie w lodówce. Postanowiłam przygotować raitę, czyli rodzaj indyjskiego dipu przygotowanego z jogurtu i warzyw, do tego zrobiłam pastę z bobu, a że nie miałam sezamowej pasty tahini, dzięki której powstałby hummus z bobu to wykorzystałam gotowy sos sezamowy, bo bób kocha sezam, uwierzcie mi. Do tego chipsy z tortilli, która już lekko obeschła i którą miałam  wyrzucić. I tak powstał idealny zestaw przekąsek. Polecam. 


sezam, bob, hummus, pasta, roleski, przekaska, tortilla, bernika, kulinarny pamietnik

Sezamowa pasta z bobu z raita i tortilla

raita:
  • 1 średni ogórek
  • 3 rzodkiewki świeże 
  • 2 rzodkiewki kiszone 
  • 200 ml jogurtu naturalnego (może być grecki) 
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • mięta świeża
  • 1 cebula dymka
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • pieprz świeżo mielony do smaku
  • szczypta kuminu do smaku
tortille:
  • 1-2 szt.tortilli 
  • olej rzepakowy
  • czosnek granulowany
pasta z bobu:
  • 200 g bobu
  • 1 łyżka sosu sezamowego (u mnie roleski) lub pasty tahini
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny


Bób wrzucić do gotującej się wody i gotować przez 10 minut. Następnie obrać z łupin. Włożyć do malaksera (blendera), dodać sos sezamowy, oliwę z oliwek, szczyptę soli, sok z cytryny, obrany ząbek czosnku i zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć do miseczki, polać oliwa i sosem sezamowym, posypać np sezamem (u mnie czarny i prażony biały). 

Rzodkiewkę i ogórka umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Można odcisnąć z nadmiaru wody. Miętę i dymkę drobno posiekać, wymieszać z jogurtem, śmietaną, doprawić do smaku pieprzem, kuminem, sokiem z cytryny. Na wierzchu ułożyć plasterki kiszonej rzodkiewki. 

Tortille (u mnie lekko już suche) połamać na kawałki, posmarować z każdej strony olejem, posypać granulowanym czosnkiem. ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i upiec w temp 200 st dosłownie kilka minut, aż się przyrumieni. 
Podawać razem z raitą i pastą z bobu. 


sezam, bob, hummus, pasta, roleski, przekaska, tortilla, bernika, kulinarny pamietnik


sezam, bob, hummus, pasta, roleski, przekaska, tortilla, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger