Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowo-orzechowym

Znudziło się wam już tradycyjne spaghetti z mięsem? Jeśli tak to polecam inną wersję, równie smaczną, równie łatwą do przygotowania, ale o zdecydowanie wyraźniejszym smaku. Jakiś czas temu odkryłam, że pomidory kochają masło orzechowe. Robiłam już kilka razy zupę pomidorową z masłem orzechowym, dlatego teraz postanowiłam wzbogacić zwykły sos pomidorowy o smak właśnie masła orzechowego. Do tego klopsiki gotowane w sosie, a nie smażone i wyszedł pyszny, oryginalny obiad. Polecam.

spaghetti, pomidory, klopsy, pulpety, mieso mielone, makaron, obiad, maslo orzechowe, bernika, kulinarny pamietnik


Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowo-orzechowym
  • makaron spaghetti (na 3-4 osoby)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 ml passaty pomidorowej 
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • oregano suszone ok 1-2 łyżeczek
  • bazylia świeża lub suszona
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo mielony
  • małe kulki mozzarelli
  • parmezan grubo starty
klopsiki:
  • 500 g mięsa mielonego wołowego lub woł-wp
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżki bułki tartej



Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, włożyć cebulę i czosnek, zeszklić.  Wlać passatę, zawartość puszki pomidorów, wymieszać, dodać do smaku szczyptę soli, świeżo mielony pieprz, oregano, bazylię (świeże listki drobno posiekać), wymieszać. Gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem 5 minut. Na koniec do sosu dodać masło orzechowe i wszystko razem wymieszać.  
Mięso włożyć do miski, wbić jajko, dodać bułkę tartą, sól, pieprz, oregano, czerwoną paprykę. Cebulę i pokroić bardzo drobno i dodać do mięsa. Czosnek przecisnąć przez praskę. Całość dokładnie wymieszać. Uformować małe klopsiki, które następnie  włożyć do gorącego sosu i gotować na małym ogniu 10 minut, w trakcie przewracając, jeśli nie są przykryte sosem.
W międzyczasie ugotować al dente makaron. Gotowy makaron włożyć do sosu, wymieszać z klopsikami. Na talerz wyłożyć porcje makaronu z mięsem, posypać startym parmezanem, bazylią i dodać małe kulki mozzarelli. 




spaghetti, pomidory, klopsy, pulpety, mieso mielone, makaron, obiad, maslo orzechowe, bernika, kulinarny pamietnik



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger