Bułgarska musaka

Bułgarska musaka to siostra musaki greckiej a różni je tylko główny składnik. W greckiej główną rolę grają bakłażany, a w bułgarskiej ziemniaki. Obie wykonuje się prawie tak samo i obie smakują pysznie, aczkolwiek inaczej. I wydaje mi się że z bułgarską jest zdecydowanie mniej pracy, a i jeść ją można o każdej porze roku, bo składniki są tak samo dostępne i w tych samych cenach. Zapraszam. 


musaka, bulgarska, zapiekanka, ziemniaki, mieso mielone, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

Bułgarska musaka
  • 500 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowo-wołowego 
  • 2 cebule
  • 500 g ziemniaków
  • 2 pomidory 
  • 1 puszka krojonych pomidorów 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • ½ łyżeczki ostrej papryki 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka czubricy
  • sól do smaku
  • olej
sos:
  • 1 duży jogurt grecki lub bałkański (ok 330 ml)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 50 g startego żółtego sera np goudy


Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę. Na patelni rozgrzać olej, włożyć cebulę i zeszklić. Dodać mięso mielone, czosnek, doprawić solą i pieprzem, smażyć ok 5 minut. Gdy mięso się zetnie dodać pomidory z puszki, wymieszać, doprawić do smaku słodką i ostrą paprykę, czubricą, solą i pieprzem. Dusić całość około 10 minut pod przykryciem. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i dusić jeszcze 5 minut.
W międzyczasie ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę i dodać do gotowego sosu mięsnego. Wszystko razem dokładnie wymieszać. 
Pomidory pokroić na plastry. 
Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą. Na dnie naczynia ułożyć plastry pomidorów. Przykryć masą mięsno-ziemniaczaną, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez 40 minut. Można przykryć folią aluminiową, jeśli góra za bardzo by się spiekała. 
Jogurt dokładnie wymieszać z jajkami i mąką, doprawić szczyptą soli i pieprzu. Wyjąć zapiekankę z piekarnika, masą zalać zapiekankę i posypać startym serem. Wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać jeszcze około 15-20 minut, aż góra się zarumieni. Wyjąć, pokroić na kawałki. 

musaka, bulgarska, zapiekanka, ziemniaki, mieso mielone, obiad, bernika, kulinarny pamietnik
  
musaka, bulgarska, zapiekanka, ziemniaki, mieso mielone, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

2 komentarze:

  1. O takiej wersji nie słyszałam, ale zrobię na pewno bo musakę uwielbiam,a Bułgaria cięgle w planach wakacyjnych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, szczególnie że w tym roku z wakacji mogą być nici wiec warto zaszaleć z kuchniami świata w swojej własnej kuchni. Pozdrawiam.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger