Buchty z rabarbarem i truskawkami
Trwa sezon na najlepsze polskie owoce jak truskawki i rabarbar. Dlatego na weekend polecam przygotować mięciutkie, lekkie, puszyste, drożdżowe bułeczki z owocami. Można je zrobić z owocami świeżymi lub z owocowym musem. Nie przejmujcie się jeśli po upieczeniu wam lekko popękają, to nie ma znaczenia, wyglądają i tak pięknie i są naprawdę pyszne. Buchty na Śląsku (ale nie tylko) to słodkie bułeczki sklejone ze sobą bokami bułeczki wypiekane z ciasta drożdżowego, najczęściej z owocowym nadzieniem. Polecam.
Buchty z rabarbarem i truskawkami
- 35 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- ok 650 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 150 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka (+ jedno do posmarowania bułeczek)
- 350 g truskawek
- 1 łyżka cukru
- 3 łodygi rabarbaru
- 2 łyżki cukru
Drożdże pokruszyć do miski, dodać łyżkę mąki i cukru, oraz około 1/3 szklanki ciepłego mleka. Zaczyn wymieszać, przykryć i odstawić na około 10 minut, aż drożdże zaczną „pracować”. Masło rozpuścić w garnuszku i odstawić do ostygnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, sól, wlać masło (nie może być gorące), wbić jajka, dodać resztę ciepłego mleka i wyrośnięty zaczyn drożdży. Ciasto wyrobić ręcznie albo za pomocą miksera z hakiem. Ma być gładkie i elastyczne, może się trochę kleić do rąk ale nie za bardzo, inaczej dosypać jeszcze trochę mąki. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie umyć truskawki, oczyścić z szypułek. Pokroić na kawałeczki, włożyć do garnuszka. Dodać cukier, podlać ok 100 ml wody i na niewielkim ogniu zagotować, aż truskawki się rozpadną i powstanie jednolity mus..
Rabarbar obrać z włókien, pokroić na kawałki, razem z cukrem włożyć do garnuszka, wlać 100 ml wody i dusić na małym ogniu, aż rabarbar się rozpadnie. Można w trakcie podlać wodą jeśli byłby za gęsty.
Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski na omączony blat, krótko wyrabiać żeby się nie kleiło ale było miękkie i sprężyste. Następnie podzielić je na 4 równe części, każdą część podzielić jeszcze na 2 części i znowu każdą na 4.
Powstaną 32 małe kawałki. Ja ważę każdy kawałek żeby bułeczki miały taką samą mniej więcej wielkość. Z każdej części uformować kulkę, następnie brać pojedynczo kulkę, rozwałkować na niewielki placuszek.
Na środek nałożyć po kopiastej łyżeczce musu z owoców, następnie dokładnie zlepić brzegi i uformować ponownie kulkę.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, każdą kulkę włożyć do blaszki zlepieniem do dołu w niewielkich od siebie odstępach. One w trakcie pieczenia sporo urosną. Następnie blaszkę przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Przed włożeniem do piekarnika każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym jajkiem. Blaszkę włożyć do piekarnika i piec przez około 25 minut, aż ładnie urosną i zarumienią się.
Po wyjęciu bułeczki wystudzić i posypać cukrem pudrem. Z tej porcji wyszły mi 2 blaszki, jedna prostokątna, druga okrągła tortownica. Te bułeczki można nadziać świeżymi owocami a poza sezonem dżemem, marmoladą, białym serem, nutellą lub budyniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz